Hotspot - Hoge en Lage Bergse Bos (Rotterdam)

15793
24 mei 2020

Pal ten noorden van De Rotte – de veenrivier waaraan Rotterdam zijn naam te danken heeft – liggen het waterrijke Hoge en Lage Bergse Bos. Dat het in deze parken uitstekend vissen is, weten lokale sportvissers al langer. Sinds jaar en dag kan iedereen met een VISpas er terecht.

Via de vele wandelpaden kom je gemakkelijk bij het water – gebruik die en zoek je stek wat verder van de parkeerplaatsen.

Met dieptes tot ongeveer één meter en breedtes van hooguit honderd meter is het labyrint van waterpartijen in het Hoge en Lage
Bergse Bos behapbaar en overzichtelijk.

De bodem bestaat grotendeels uit zachte prut met hier en daar hardere delen. Heb je de tijd, dan kan het lonen om gericht naar deze plekken te zoeken (bijvoorbeeld met behulp van een peilhengel), want juist daar huist de meeste karper.

Via de vele wandelpaden kom je eenvoudig bij het water. Tip: gebruik die en zoek je plek wat verder van de parkeerplaatsen, want daar wordt minder gevist en maak je dus meer kans. Neem daarom een viskar of trolley mee als je veel spullen bij je hebt.

Karpervissen


Met name onder karpervissers in de wijde omtrek zijn het Hoge en Lage Bergse Bos al jaren populair: er zwemt veel karper en nachtvissen is hier toegestaan. Statisch vissen met beetverklikkers wordt het meest gedaan, al kan methodfeederen en penvissen
ook uitstekend.

Vissen van dertig pond zijn niet uitzonderlijk en er zwemmen ook fraaie spiegelkarpers plus graskarpers van een meter lang. Door de hoge visserijdruk – met name in de zomermaanden – is de vis wel relatief schuw. Zorg dus dat je enigszins verdekt zit en aan de oever niet onnodig heen en weer loopt.

Stel je slip niet te los af, blijf dichtbij je hengel en vis loodvrij: door het omringende bos liggen op veel plekken takken en andere obstakels in het water.

Volop witvis


Ook met de vaste stok, matchhengel of (lichte) feeder kun je prima terecht in het Hoge en Lage Bergse Bos: in beide watersystemen – die van elkaar gescheiden zijn – zwemt volop brasem, waaronder uitschieters tot wel 65 centimeter.

Hoewel dit minder bekend is, herbergen de diverse waterpartijen ook een prima roofvisbestand. Vooral in het Lage Bergse Bos zwemt snoekbaars in fraaie formaten. Aan een dood aasvisje laat deze vis zich prima vangen.

Werp je bij voorkeur met kunstaas? Kies dan voor ondiep lopende ratel)pluggen of softbaits op een licht jigkopje. Pas hierbij wel op voor uitstaande lijnen van karpervissers en kijk tevens niet vreemd op als je het aan de stok krijgt met een metersnoek.

Boomkap en uitzet


In verband met de te verlengen A16 is een deel van het Lage Bergse Bos onlangs gekapt. Vissen kan er nog altijd prima, maar de zo geliefde groene omgeving heeft dus wel een ‘tik’ gehad.

In het Hoge Bergse Bos zet Sportvisserij Zuidwest Nederland deze winter karper over vanuit het nabijgelegen recreatiegebied Bleiswijkse Zoom. Zo kunnen karpervissers voortaan in het gehele Bergse Bos voor fraaie vangsten terecht.

Bron: Hét Visblad - juni 2020

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.