NIEUW - VISsenscanner herkent automatisch vissen via je smartphone (video)

43067
30 mei 2020

Heb jij een vis gevangen, maar weet je niet precies welke soort? Met de unieke VISsenscanner herkent je smartphone meteen automatisch de juiste vissoort. De app herkent alle 74 Nederlandse zoetwatervissen. Later volgt de herkenning voor de Nederlandse zeevissen.

Let op: de VISsenscanner wordt momenteel extreem veel gebruikt waardoor servers soms overbelast zijn en problemen bij het gebruik op kunnen treden. We werken aan een oplossing. Mocht de app niet goed werken, dan verzoeken we je vriendelijk om het later nog een keer proberen.

De VISsenscanner is een nieuwe functie in de VISsengids app, die vanaf nu gratis beschikbaar is in Google Play en de App Store. De scanner analyseert een foto met vis van je camera of uit de galerij van je smartphone, waarna hij direct en automatisch de juiste soort herkent.Bij gebruik van een goede foto klopt de uitkomst in minimaal 95% van de gevallen, zo blijkt uit tests. Wie over de uitkomst twijfelt, kan dit meteen melden in de app.
35.000 visfoto’s


Om het algoritme van de Vissenscanner te kunnen trainen, heeft Sportvisserij Nederland meer dan 35.000 gecontroleerde foto’s van zoetwatervissen verzameld. Naturalis Biodiversity Center, Waarneming.nl en Cosmonio Imaging BV. hebben vervolgens hun expertise op het gebied van biodiversiteit en kunstmatige intelligentie ingezet.

Niet alleen voor sportvissers, maar ook voor duikers, biologen, ecologen en beroepsvissers is de VISsenscanner een betrouwbaar hulpmiddel voor het determineren van vissen.

Vragen over vis


Aanleiding voor de app waren onder meer de talloze vragen die Sportvisserij Nederland traditioneel krijgt over de juiste benamingen voor vis, met name via social media. Zelfs ‘getrainde’ sportvissers maken daarbij fouten, zoals soms ook blijkt op het vangstenplatform MijnVismaat.

Hoe meer de app wordt gebruikt, hoe beter de herkenning wordt: alle waarnemingen – een foto, vissoort, locatie en tijdstip – komen automatisch in een centrale, goed beveiligde database van Sportvisserij Nederland terecht. Met die beelden is het algoritme achter de app later nog verder te optimaliseren.


Visherkenning kan beter


Met de groeiende mogelijkheden voor herkenning van dieren vond Sportvisserij Nederland het tijd om de mogelijkheden van herkenning van vissen te onderzoeken. Hiervoor deed de sportbond een beroep op de uitgebreide ervaring en expertise van het consortium Naturalis Biodiversity Center, Waarneming.nl en Cosmonio Imaging BV.

Ontwikkelaars hebben een speciaal algoritme – de basis voor de herkenning - ontwikkeld dat via 'machine learning' met tienduizenden vissenfoto's is getraind om via automatische beeldherkenning vissoorten te herkennen. Dat wordt ook wel Artificial Intelligence (AI) genoemd.
Het resultaat is uniek: een app voor visherkenning van deze kwaliteit en omvang bestaat nergens anders ter wereld. Onderzoekers kunnen de verzamelde gegevens gebruiken om beter zicht te krijgen op de biodiversiteit in een gebied. Met name de waarnemingen van vissen in Nederland zijn op dit moment nog beperkt.

VISsengids app


De VISsengids app bestaat al sinds 2011 bestaat en is al 300.000 keer gedownload. De app kwam tot stand in samenwerking met Crossmedia Communicatiegroep. Meer informatie over de VISsenscanner en tips voor gebruik ervan lees je op www.vissenscanner.nl.Download gratis

De VISsengids met unieke VISsenscanner functie is vanaf nu gratis beschikbaar via:

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.