VISpas Hotspots: veelzijdig Groningen

3346
20 jun 2020

Met de slogan ‘Er gaat niets boven Groningen’ zet de noordelijkste provincie van Nederland zichzelf al jarenlang in de etalage. Sportvissers kunnen zich ook uitstekend vermaken in de provinciehoofdstad. Het stadswater bevat een interessante mix aan vissen en je kunt bijna overal terecht met de VISpas.

De stad Groningen herbergt vooral veel klein en middelgroot water. Het kleinste water – singels, sloten en vijvers – ligt vooral in de  woonwijken, de grotere kanalen meer aan de rand van de stad. In het algemeen staat in het Groningse water zelden stroming, terwijl het doorzicht varieert van helder tot zanderig. In periodes met veel regenval en scheepvaart is het water troebeler. Typisch aan Groningen is ook dat het water vaak een uitgesproken veenkleur heeft. Dieper dan 3 tot 4 meter is het vrijwel nergens.

Streetfishing

Roofvissers kunnen in Groningen onder meer perfect voor streetfishing terecht, met name in de ‘Diepenring’ – de stadsgracht die rond
het oude centrum loopt. Hier wemelt het van de hotspots zoals bruggen en kades waar je baars, snoekbaars en snoek kunt vangen. De snoekbaarzen hier zijn vaak relatief groot – vanaf een centimeter of 50 – en laten zich vooral in de topmaand november goed vangen. Een andere optie is het vrij heldere en snoekrijke Damsterdiep aan de oostkant van de stad. Zowel werpend vanaf de kant als trollend vanuit een bootje is dit kanaal prima te bevissen. Ook in de woonwijk Gravenburg is goed snoek en baars te vangen.


Onder meer roofvissers kunnen perfect terecht in Groningen, met name in de Diepenring.

Witvis & karper

Witvissers vermaken zich in Groningen onder meer aan het Noord-Willemskanaal, dat vanuit Groningen helemaal naar de Drenthse hoofdstad Assen loopt. Dit water – waar zowel de vaste stok als feeder populair zijn – staat bekend om zijn dikke brasems. Ook in diverse Groningse woonwijken (o.a. de Buitenhof en de Held) kun je prima witvis vangen. Het kleinere water daar leent zich perfect voor het vissen met een korte vaste stok. Karper zwemt in vrijwel alle vijvers verspreid door de stad, bijvoorbeeld in de wijken Paddenpoel en Vinkhuizen. De hoofdmoot bestaat uit schubkarpertjes met een gewicht van 9 tot 12 pond, maar er zijn ook plekken waar je ze tot 30 pond kunt vangen. Zowel met de pen als methodfeeder kun je prima achter de Groningse karpers aan.

Vis met verstand

Met name voor streetfishing zijn de diverse haventjes aan het Reitdiep en de Diepenring geweldige stekken. Van onder de boten en steigers loeren alle soorten roofvis hier op prooien. Ga je in deze haventjes aan de slag, houd dan wel nadrukkelijk rekening met de booteigenaren en respecteer hun privacy. Zo blijven sportvissers ook in de toekomst welkom. Stap jij liever zelf in je boot om het Groningse viswater te verkennen? Gebruik dan de trailerhelling bij de Praxis tegenover de Woonschepen haven.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide