Kamervragen over waterplanten

2941
02 jul 2020

De waterrecreatie – waaronder de sportvisserij – in het Zuidelijk IJsselmeergebied en op de Randmeren wordt al jaren ernstig gehinderd door overmatige plantengroei. CDA Tweede Kamerlid Jaco Geurts heeft daarom vragen gesteld aan de verantwoordelijke ministers.

Geurts wil van de ministers Cora van Nieuwenhuizen (minister van Infrastructuur en Waterstaat) en Carola Schouten (minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) weten welke rol Rijkswaterstaat heeft gespeeld bij het ontstaan van de waterplantenoverlast in het Zuidelijk IJsselmeergebied en op de Randmeren. Verder wil hij onder meer weten welke rol en verantwoordelijkheid Rijkswaterstaat denkt te hebben bij de oplossing van de waterplantenoverlast. Klik hier voor een overzicht van de schriftelijke vragen die Geurts gisteren indiende.

Het Zuidelijk IJsselmeergebied en de Randmeren worden al jarenlang geteisterd door overmatige plantengroei. Waterrecreatie is op veel plekken niet meer mogelijk door de zee van planten en daarbij zorgen de waterplanten voor onveilige situaties doordat boten vastlopen in het groen. Sportvisserij Nederland is hier samen met andere recreatieorganisaties mee bezig.

Gerelateerde berichten
11 dec 2019 Gezamenlijke aanpak waterplanten in zuidelijk deel IJsselmeergebied 2588 De provincies Noord-Holland en Flevoland, het Rijk (ministerie van I&W), de randmeergemeenten, verenigd in de gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren, de gemeenten Almere en Hoorn en de waterrecreatiepartijen Watersportverbond, Hiswa vereniging, Sportvisserij Nederland en Toerzeilers Nederland hebben afspraken gemaakt over het beheer van waterplanten die overlast geven voor de waterrecreatie in het Markermeer-IJmeer en de Randmeren. Op vrijdag 6 december ondertekenen ze een samenwerkingsovereenkomst op de landelijke waterplantenconferentie. 19 mei 2018 Hoe zit het met de waterplanten in het Markermeer/IJmeer? 4493 Het water in het Markermeer, IJmeer en de Randmeren is de afgelopen jaren aanzienlijk helderder geworden. Mede daardoor kunnen waterplanten beter groeien. Met name de groei van fonteinkruid neemt ieder jaar toe, terwijl de groei van kranswieren wat achter blijft. Fonteinkruid is een waterplantensoort die tot vlak boven het wateroppervlakte groeit. Daardoor heeft de recreatievaart vooral ‘s zomers last van dit fonteinkruid, omdat deze waterplanten in de schroef verstrikt raken en de snelheid van de boten hindert. De roep om waterplanten op grote schaal structureel te maaien wordt steeds sterker. Effecten daarvan zijn echter nog niet voldoende in beeld gebracht. 26 sep 2017 Waterplantenproblematiek IJmeer en Markermeer 5498 Ook dit jaar was er weer veel overlast van waterplanten, misschien nog wel erger dan de jaren voor 2017. In de Randmeren is het Watersportverbond samen met o.a. Coöperatie Gastvrije Randmeren, Sportvisserij Nederland en HISWA Vereniging, al enige tijd actief om de overlast van waterplanten tegen te gaan.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.