Meld ook jonge haaien! (video)

2494
23 jul 2020

Sportvisserij Nederland en Wageningen Marine Research doen onderzoek naar de verspreiding en populatieopbouw van haaien in de Noordzee. Vangstmeldingen spelen daarbij een belangrijke rol en deze worden dan ook beloond. Ook meldingen van hele kleine haaitjes zijn bijzonder welkom.

Uit de wandelgangen in sportvisserskringen weten we dat in ons land hele kleine haaitjes worden gevangen. Deze vangsten worden echter niet gemeld, waardoor we nog veel te weinig info hebben over juveniele haaien. Deze meldingen zijn wel heel interessant voor het DNA-onderzoek dat Wageningen Marine Research doet naar diverse haaienbestanden in het grotere Noordzeegebied. Zeker omdat zich in Zeeland en de Waddenzee waarschijnlijk locaties bevinden waar ‘pups’ worden geboren. 

Online melden

Met dit onderzoek willen we de vraag beantwoorden of er één of meerdere bestanden van haaien in de Noordzee voorkomen. Dat is belangrijk voor het visserijbeheer van deze soorten. Daarom zoeken we meldingen van hele jonge haaitjes (> ca. 30 cm). De eerste 25 meldingen ontvangen € 10,-. Meldingen en foto’s zijn in te sturen via www.haairog.nl.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.