Loodverbod viswedstrijd Westkapelle voorkomen

3635
06 aug 2020

Mede dankzij de inzet van Sportvisserij Nederland heeft Rijkswaterstaat in 2019 niet handhavend opgetreden tegen het gebruik van lood bij een viswedstrijd in Westkapelle. In een recente hoorzitting heeft de rijksdienst nu ook het bezwaar van Stichting Gezond Water tegen dat besluit naast zich neergelegd.

In september 2019 diende Stichting Gezond Water een verzoek in bij Rijkswaterstaat om handhavend op te treden tegen het gebruik van lood bij de Nationale Teamcompetitie Kustvissen van 30 november 2019 op het strand van Westkapelle. Rijkswaterstaat wees dat verzoek toen af vanwege het ontbreken van een overtreding, waarop de stichting een bezwaar indiende. In een recente hoorzitting verklaarde de rijksdienst ook dat bezwaar niet-ontvankelijk, waarmee nogmaals duidelijk is geworden dat Sportvisserij Nederland de betreffende viswedstrijd ‘gewoon’ met haar wedstrijdreglement had mogen houden.

Green Deal Sportvisserij Loodvrij

Sportvisserij Nederland is blij met het besluit van Rijkswaterstaat. De sportvisserij werkt in de Green Deal Sportvisserij Loodvrij samen met de Rijksoverheid, Unie van Waterschappen, Natuurmonumenten en Dibevo hard aan het terugdringen van het loodgebruik in de hengelsport en stimuleert het gebruik van milieuvriendelijke loodvervangers, ook bij wedstrijden. Doel is om het loodgebruik in de sportvisserij in 2021 met 30% te reduceren en de hengelsport in 2027 volledig loodvrij te maken. Op www.sportvisserijloodvrij.nl geeft Sportvisserij Nederland een overzicht van milieuvriendelijke loodvervangers, loodvrije pilotgebieden, gezondheidsrisico’s van (vis)lood, artikelen over loodvrij vissen en meer achtergrondinformatie over de Green Deal Sportvisserij Loodvrij.


Het aanbod aan loodalternatieven groeit hard.


Volop aandacht

Samen met hengelsportfederaties en -verenigingen organiseert Sportvisserij Nederland jaarlijks meer dan honderd loodvrije evenementen zoals viswedstrijden, jeugdvisdagen en visclinics. Ook zijn verschillende pilotgebieden met grote inruilacties ingesteld en zijn er nog vele in ontwikkeling. In al haar media – van VIS TV tot Hét VISblad – besteedt de vereniging veelvuldig aandacht aan loodvrij vissen. De bewustwording bij sportvissers is merkbaar groeiende en steeds meer hengelsportverenigingen en organisaties gaan over op loodvrij.

Fors minder loodverlies

Uit nieuw onderzoek van Wageningen Marine Research (WMR) in opdracht van het ministerie van LNV (in de periode februari 2018 t/m februari 2019) blijkt het loodverlies door sportvissers bovendien veel lager dan eerder werd verondersteld. Daar waar Deltares het verlies in 2013 nog op 54 ton in zoetwater en 470 ton op de zee- en kustwateren schatte, kwam Wageningen Marine Research - WUR onlangs uit op 7,3 ton op zoetwater en 22,9 ton op de zee- en kustwateren. Deze laatste resultaten zijn in lijn met een eerder onderzoek uit 1996.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.