Boekentip: Denken als een vis (Radio 1, Met het Oog op Morgen)

3926
24 aug 2020

Deze maand verschijnt ‘Denken als een vis’ van de hand van Juul Steyn. De voormalig hoofdredacteur van Hét VISblad zag de sportvisserij in amper twintig jaar volledig veranderen en besloot daar een diepgravend boek over te schrijven.

Als nieuwsgierige onderzoeker ging Steyn te rade bij roofvisspecialisten als Pieter-Bas Broeckx, Luc Coppens, Willem Romeijn, Mehmet Buyukyilmaz, Rocky van Duijvenvoorde, Ronnie Jonker en Michel Dekker. Bovenal kruipt hij in de huid van de vis om de lezer daadwerkelijk te leren denken als een vis en zo meer en grotere vissen te vangen. Dit lijvige boek (324 pagina’s) beschrijft uitgebreid alle moderne roofvistechnieken en doet dit op zo’n wijze dat zowel de beginner als ervaren rot hier veel van zal opsteken. De auteur richt zich daarbij op de zes grote rovers van de Lage Landen: baars, snoekbaars, snoek, roofblei, meerval en zeebaars.

Meer dan compleet

Het boek is echter meer dan een complete gids voor de vele beginnende sportvissers en meer ervaren vissers die hun blikveld willen verbreden. Steyn is tevens op zoek gegaan naar het ‘waarom’ van de hengelsport. Wat bezielt al die vissers om steeds maar weer naar de waterkant te gaan? Zo biedt dit boek een overzicht van de historische en maatschappelijke kant van het sportvissen. Waarom is de mens 40.000 jaar geleden begonnen met vissen, en wanneer werd het een sport? Waarom oefent de waterkant nog steeds zo’n onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op mannen én vrouwen? En: is deze hobby tegenwoordig nog wel moreel te verantwoorden?

Fraaie fotografie

Ook de maatschappelijke betekenis en de toekomst van de hengelsport worden daarom voor het voetlicht gebracht. Dit alles in een vlotte schrijfstijl, wat het boek in combinatie met de fraaie fotografie, glasheldere illustraties en voortdurende stroom praktische tips bijzonder prettig leesbaar maakt.


Auteur Juul Steyn met een fraaie poldersnoek.

Dinsdag 25 augustus was Juul Steyn te gast in het Radio 1 programma 'Met het Oog op Morgen' (NOS). Hierin ging presentator Wilfried de Jong met hem in gesprek over zijn boek 'Denken als een vis' en de hengelsport in het algemeen. De uitzending op NPO Radio 1 is via deze link terug te luisteren (het interview begint op 42:03).

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.