Nieuwe visrecords

6159
09 sep 2020

De commissie van de BNRZ (Beet Nederlandse Record Lijst Zoetwatervissen) blijft nieuwe records ontvangen. Bestaande records worden aangescherpt en er worden records gevestigd voor soorten waarvan nog geen record bestond. De nieuwe recordvissen vind je met foto terug op www.bnrz.nl.


Blauwneus


Gijs van Straten verbrak dit voorjaar het record blauwneus met een prachtige vis van 47 cm. Dit record hield echter niet lang stand, want op 11 juli ving Kees Uittenbogaard op de Waal een blauwneus van maar liefst 48 cm. Het is onbekend hoe groot blauwneuzen in Nederland precies kunnen worden, wat de strijd om het record van deze soort extra spannend maakt.Serpeling


Voor de serpeling stond nog geen record geregistreerd, dus elke goede claim zou een nieuw record betekenen. Dat klinkt eenvoudig, maar de serpeling is een typische beekvis en komt slechts in een aantal beken in ons land voor. Eric Neuhaus vist vaak op de Geul en vangt daar regelmatig serpeling, dus hij greep zijn kans. “Deze recordvis van 21 cm is bij lange na niet de grootste die we hier ooit hebben gevangen”, meldde hij daarbij. Volgens de literatuur kan de serpeling tot wel 40 cm lang worden, dus het is de uitdaging om dit record zo scherp mogelijk te zetten.Riviergrondel


Stef Meijeringh uit Emmen ving een aantal riviergrondels toen er ineens een groter exemplaar tussendoor liep. Hij zocht meteen het BNRZ-record op en zag dat dit op 12 cm stond. Zijn vis tikte 14 cm aan, dus heeft Stef het nieuwe record in handen. Leuk detail: in de volksmond worden riviergrondels in bepaalde regio’s boerenlulletjes genoemd.

Kroeskarper


Nadat Justin Burggraaf het record kroeskarper op 43 cm zette, ging Lesley Altman daar al snel met twee centimeter overheen. Extra bijzonder is dat deze vis van 45 cm de eerste kroeskarper is die Lesley ooit ving. Er doen aannemelijke verhalen de ronde over nog grotere kroeskarpers, dus wie weet gaat het record binnenkort richting de 50 cm.

Driedoornige stekelbaars


Niels Eriks kent een watertje waar vrijwel alleen driedoornige stekelbaars zwemt en deed hier dan ook een poging om het record aan te scherpen. Dat legde hem geen windeieren, want hij wist een exemplaar van precies zeven centimeter te vangen. Met deze ‘kneiter’ heeft Niels nu het nieuwe record op zijn naam staan.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.