Enthousiaste reacties op vislessen in aangepaste vorm

2985
01 okt 2020

Door corona zijn in het afgelopen jaar maar weinig vislessen gegeven. Veel scholen waren terughoudend bij het organiseren van groepsactiviteiten en veel vismeesters en vrijwilligers wilden risico’s op een besmetting zoveel mogelijk voorkomen.

Dankzij een speciaal corona-protocol zijn met name in het gebied van Sportvisserij MidWest Nederland toch een aantal vislessen gegeven. De kinderen waren - zoals altijd - razend enthousiast, en ook de docenten waren zeer tevreden over de visles in aangepaste vorm.

Gezien het grote aantal visles-aanvragen in het gebied van MidWest, werd besloten om met het aangepaste protocol toch een aantal lessen uit te voeren. Na een inventarisatie onder de vismeesters en vrijwilligers en het bespreken van het corona-protocol, zijn nu zeven lessen gegeven en staan er dit najaar nog vijf in de planning.

Heerhugowaard en Limmen

In Heerhugowaard gaf vismeester Mark een les op het voortgezet speciaal onderwijs. De visles werd verdeeld over twee vrijdagen, met op de eerste vrijdag helaas slechte vangsten maar de week erop een mooie goedmaker met 123 vissen. De leerlingen genoten en de leerkracht vond deze aangepaste visles zeer geslaagd.

In Limmen gaf vismeester Simon les aan een enthousiaste groep 8. De kinderen hoefden geen afstand tot elkaar te houden en de vrijwilligers hielden zo goed mogelijk anderhalve meter afstand tot de kinderen en elkaar. De leraar vond het ‘een topdag’ en gaf een pluim aan de vrijwilligers en vismeester.Castricum en Venhuizen

Vismeester Simon en de vrijwilligers waren ook op de basisschool in Castricum welkom en lieten daar een geweldige indruk achter, ondanks de matige vangsten. Het mooie weer maakte hier veel goed! In Venhuizen gaf vismeester Arnold een les, aan de waterkant ondersteund door enkele vrijwilligers.

Er werden 375 vissen gevangen, waarbij één leerlinge er zelfs 51 ving. Ook hier verliep alles weer corona-proof en door het enthousiasme van de leerkracht wil zijn collega volgend jaar ook een visles.

Utrecht en Leusden

Op een basisschool in Utrecht was in de zomervakantie een nieuw luchtverversingssysteem geïnstalleerd en stonden alle bovenramen in het lokaal open, in het kader van de frisse lucht. De leerkracht en meerdere voorbijgangers reageerden zeer positief op de visles en de professionele uitstraling van vismeester Gerrit en de begeleiders.

In Leusden liet vismeester Evert een uitstekende indruk achter. De leerkracht schreef: “Ontzettend bedankt voor de leuke les vanmorgen, wat hebben de kinderen (en de juf) genoten!” De kinderen zaten tijdens deze les achterin de klas, om afstand te houden tot de vismeester. Ook werden de handen vaak ontsmet. Buiten werd de onderlinge afstand goed bewaard en genoot iedereen van het vissen. Een week later hadden de kinderen het er nog over, aldus de leerkracht.Hesjes en mondkapjes

Op initiatief van Sportvisserij MidWest Nederland heeft Sportvisserij Nederland hesjes en mondkapjes laten maken voor alle activiteiten waarbij vrijwilligers worden ingezet. Beiden zijn voorzien van het logo van Sportvisserij Nederland en achterop het hesje staat de tekst: ‘Houd 1,5 meter afstand’.

Met behulp van deze hulpmiddelen en het opgestelde corona-protocol voor vislessen kunnen de vislessen in veel gevallen tóch doorgang vinden. Natuurlijk zijn een aantal vismeesters, vrijwilligers én scholen op dit moment terughoudend om vislessen te organiseren, maar hopelijk zijn er volgend jaar weer meer mogelijkheden om veel leerlingen een onvergetelijke ervaring met de onderwaterwaterwereld en het vissen te bieden.


Over de vislessen

Het geven van vislessen op basisscholen is de meest succesvolle manier om jeugd actief te laten kennismaken met sportvissen. Kinderen in de leeftijd 10-11 jaar krijgen hierbij een biologieles over de onderwaterwereld, waarna in de middag twee uur wordt gevist onder begeleiding van de vismeester en vrijwilligers (viscoaches of vissende ouders). Hierbij vissen de kinderen met eenvoudige telescoophengels van vier meter lang in een water dicht bij school.

Naast een eerste kennismaking met sportvissen is het doel van de visles om de kinderen in contact te brengen met de natuur in hun eigen omgeving en om ze respect bij te brengen voor de dieren die daarin leven. Veel kinderen beseffen zich door de visles voor het eerst dat ze dicht bij huis iets heel leuks aan de waterkant kunnen doen: vissen!
Gerelateerde berichten
26 mrt 2020 Vissenschool.nl vernieuwd - vraag een visles aan 2133 Een visles aanvragen was nog nooit zo gemakkelijk. Op het vernieuwde www.vissenschool.nl staat alle informatie die scholen, docenten, ouders en leerlingen nodig hebben om een visles aan te vragen overzichtelijk gerangschikt. 19 feb 2020 618 vislessen in 2019! 2762 Vorig jaar heeft Sportvisserij Nederland in samenwerking met hengelsportfederaties en -verenigingen 618 vislessen gegeven. Dankzij de inzet van honderd VISmeesters en een veelvoud aan vrijwilligers hebben 14.000 kinderen kennis opgedaan over de onderwaterwereld èn dichtbij school een paar uur heerlijk kunnen vissen. 06 feb 2020 Kinderen vissen gratis met de online jeugdvergunning van verenigingen 34119 Kinderen tot 14 jaar kunnen inmiddels bij ruim 200 hengelsportverenigingen gratis kennis maken met de hengelsport. Deze verenigingen hebben de gratis Online Jeugdvergunning geactiveerd in hun ledenadministratie. Hiervan wordt al veelvuldig gebruik gemaakt, bijvoorbeeld in combinatie met de vislessen op basisscholen. 28 nov 2019 Word Viscoach of Vismeester! 3864 Dankzij de inzet van enthousiaste vismeesters en honderden vrijwilligers van hengelsportverenigingen hebben in 2019 weer duizenden kinderen kennis gemaakt met de onderwaterwereld en de sportvisserij. Steeds meer scholen vragen een visles aan en de behoefte aan vrijwilligers uit de hengelsport blijft groeien. Een goede reden om de cursus Viscoach en Vismeester te volgen. 12 aug 2019 Vislessen voor meer dan 15.000 kids 3476 Het Vissenschool-programma van Sportvisserij Nederland en de hengelsportfederaties is ook dit jaar weer een groot succes. Meer dan 15.000 kinderen maken in 2019 kennis met de onderwaterwereld en sportvissen dankzij de inzet van enthousiaste VISmeesters en vrijwilligers bij hengelsportverenigingen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.