Wist je dat - reislustige windes

4507
19 okt 2020

In het vroege voorjaar gaat de winde op zoek naar een geschikte paaiplaats en trekt deze vis vanuit de grote rivieren de zijriviertjes en beken op. Dankzij de gezenderde vissen van het project Swimway Vecht – een omvangrijk vismigratieonderzoek op de Overijsselse Vecht – weten we nu dat deze witvissoort daarbij in korte tijd enorme afstanden kan afleggen.

Elk jaar opnieuw trekken in maart en april grote aantallen windes vanuit de IJssel en het IJsselmeer via het Zwarte Water de Overijsselse Vecht op. Bij deze migratie – die volledig in het teken staat van de voortplanting – komen de windes in de Overijsselse Vecht een aantal barrières tegen.

Zo liggen er in het Nederlandse deel van de Vecht zes stuwen. Eind vorige eeuw zijn bij elke stuw vispassages aangelegd, maar de vraag was in hoeverre deze geschikt zijn voor trekvissoorten als de winde en zeeforel, maar ook voor houting en paling.

Daarom zijn er in het Swimway Vecht-project (een internationale samenwerking tussen Sportvisserij Nederland en diverse waterschappen, mede mogelijk gemaakt door Europese subsidie) inmiddels ruim negentig windes voorzien van een klein zendertje. Dat levert een schat aan informatie op.

Zenders en ontvangers


De ingebrachte zendertjes werken drie jaar. Zo zijn de windes in die periode te detecteren zodra zij langs de speciaal geplaatste ontvangers zwemmen. Die zijn op strategische punten in de Vecht – zoals onder én boven elke stuw – gezet.

Hierdoor weten we heel nauwkeurig welke winde op welk moment waar zwemt, waar ze heentrekken en of de vispassages goed werken. Omdat er voor een ander vismigratieproject ook diverse ontvangers rondom het Markermeer en IJsselmeer staan (en deze detecties worden uitgewisseld), komen er bijzondere trektochten ‘boven water’. Windes blijken reislustiger dan je wellicht zou vermoeden.

80 km in twee dagen


Zo is er de winde met ‘id-nr 22915’ die de hele winter nabij het Friese Lemmer verbleef, maar daar half maart 2020 wegtrok en binnen slechts twee dagen bij de onderste stuw in de Vecht (Vechterweerd) werd gedetecteerd. Je praat dan over een zwemafstand van zo’n tachtig kilometer! Deze winde bleef gedurende drie weken boven en beneden de stuw van Vechterweerd hangen, vermoedelijk om te paaien.

Begin april verliet de inmiddels afgepaaide winde de Vecht, om tweeëneenhalve dag later weer in het vertrouwde Lemmer te arriveren. Hopelijk zien we dit exemplaar komend voorjaar weer terug in de Overijsselse Vecht.

8 stuwen in 3 weken


Een andere winde werd half februari 2020 door onderzoekers van Sportvisserij Nederland ter hoogte van de stuw bij Vechterweerd van een zender voorzien. Deze vis zwom vervolgens in drie weken tijd via de vispassages van de acht tussenliggende stuwen naar de Dinkel in Duitsland.

Van een andere groep windes is gebleken dat deze twee jaar achter elkaar naar de Regge trekt om te paaien. De komende jaren zal het project Swimway Vecht nog veel meer gegevens opleveren. Het uiteindelijke doel van het project is het optimaliseren van de vismigratiemogelijkheden door de Overijsselse Vecht, met een betere en gezondere visstand als eindresultaat.



Gerelateerde berichten
29 sep 2020 Onderzoeken Sportvisserij Nederland op TV (video) 3094 Diverse vismigratie-onderzoeken van Sportvisserij Nederland kregen afgelopen weekend aandacht op televisie. Omroep Gelderland en Vroege Vogels zoomden in op visserijkundig onderzoek aan de Overijsselse Vecht en de Waal. 13 jul 2020 Onderzoeken vismigratie - overzicht 3517 Jaarlijks wordt door Sportvisserij Nederland een groot scala aan visonderzoeken uitgevoerd in heel Nederland, vanaf de Geul tot het Lauwersmeer en in de Noordzee. Dit varieert van kleine onderzoeken en adviezen voor wateren van hengelsportverenigingen tot onderzoeken in provinciale en rijkswateren in samenwerking met water- en natuurbeheerders. 12 jun 2020 Waar verblijft de brasem in de randmeren? 4753 Om meer zicht te krijgen op de brasempopulatie in de Zuidelijke Randmeren (Gooimeer, Eemmeer en Nijkerkernauw) onderzoeken Sportvisserij Nederland en Sportvisserij MidWest Nederland de migratie van deze vissoort in het gebied. Het onderzoek moet bijdragen aan duurzame vangstquota op brasem voor de beroepsvisserij. 25 dec 2019 Houting, kwabaal & rivierprik in Vecht aangetroffen 5052 Afgelopen maanden zijn enkele bijzondere vissoorten aangetroffen in de Overijsselse Vecht, tijdens visserijkundig onderzoek voor het project Swimway Vecht, waaronder houting, kwabaal en rivierprik. 09 nov 2019 Atlantische forellen krijgen zender in Overijsselse Vecht 4296 Twee Atlantische forellen (ofwel: zeeforellen) hebben deze week bij een stuw in de Overijsselse Vecht een zender gekregen. Via die zender willen Sportvisserij Nederland en Nederlandse en Duitse waterbeheerders te weten komen of de Atlantische forel zijn paaigronden in Duitsland kan bereiken. Deze forel is een kwetsbare soort die in Nederlandse rivieren weinig voorkomt. 14 mrt 2019 Windes vangen en merken voor 'Swimway Vecht' (video) 6031 Op dinsdag 12 maart zijn meerdere windes bij Vechterweerd (De broekhuizen) gemerkt en weer teruggezet om de vismigratie in kaart te brengen. De actie was onderdeel van het project 'Swimway Vecht'. Het doel van dit project is om op de hele Vecht goede vismigratiemogelijkheden te realiseren, van de monding (Waddenzee) tot aan de bron in Duitsland.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.