Damesvissen in de lift

2944
20 nov 2020

De hengelsport wint de laatste jaren flink terrein onder vrouwen. Dat zie je niet alleen aan de waterkant, maar ook op televisie en aan de vangstberichten in diverse hengelsportmedia. Steeds meer dames ontdekken hoe leuk sportvissen is en deinzen er niet voor terug om (ook) in hun eentje of samen met andere vissende meiden naar de waterkant te gaan.

Dat het aantal vissende vrouwen in 2020 steeg, blijkt overduidelijk uit de cijfers: eind september dit jaar stond het aantal vrouwelijke sportvissers met de VISpas op ruim 31.500; een stijging van ruim 30% ten opzichte van heel 2019 (24.000). Relatief gezien is die toename veel groter dan bij de mannen.

Vissende meiden jonger dan 14 jaar, vrouwen die louter vissen op zee of zij die vooralsnog alleen de MeeVIStoestemming gebruikten, zijn nog niet eens bij deze VISpascijfers meegerekend. Waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal vissende vrouwen dan ook beduidend hoger. Uit onderzoek van WMR/Kantar bleek dat in 2017 zo’n 230.000 vrouwen minimaal één keer visten.

Ook competitief


Binnen de wedstrijdvisserij is de opmars van vissende vrouwen ook te zien. Dat die ‘wedstrijddames’ niet alleen aan het water maar ook op het podium steeds vaker een plek opeisen, bleek onlangs nog tijdens het Open Nationaal Kampioenschap Dobbervissen voor Junioren aan de Lage Vaart bij Lelystad.

Binnen de U20-categorie – met maar liefst 53 deelnemers – eindigde de 19-jarige Kirina Raterink uit Winterswijk fier bovenaan en pakte de twee jaar jongere Mandy Swart (17) uit Woudrichem het zilver. Een razend knappe prestatie, die eens temeer laat zien dat ook de dames al vissend hun mannetje staan.

‘Sneeuwbaleffect’


Sportvisserij Nederland juicht het groeiende aantal vissende dames toe omdat daaruit blijkt dat sportvissen breed in de samenleving
is verankerd. Met reportages over vissende meiden en tv-programma’s zoals De Visvrouwen – waarvan alle afleveringen online zijn terug te kijken op www.devisvrouwen.nl – wil de sportbond meer vrouwen stimuleren om ook eens een hengel uit te gooien.Nathalie van den Berg, een van de hoofdrolspelers van tv-programma De Visvrouwen, is niet alleen blij met de stijgende cijfers. “Wat mij ook opvalt, is het saamhorigheidsgevoel onder vissende vrouwen. We wijzen elkaar op mooie stekken, delen onderling tips en moedigen elkaar aan om nieuwe visserijen uit te proberen.”

Dat steeds meer vrouwen hun passie voor de sportvisserij laten blijken, werkt volgens Van den Berg duidelijk als een sneeuwbaleffect: “Niet alleen op andere dames, maar ook richting onze kinderen. Ik weet zeker dat deze stijgende lijn zal doorzetten. Over een paar jaar is van een typische mannenwereld geen sprake meer en is het beeld van vissende vrouwen compleet vertrouwd.”

Bron: Hét Visblad - dec 2020

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.