Word vriend van World Fish Migration Foundation

4284
29 dec 2020

De paling, zalm, steur, zeeforel en het driedoornig stekelbaarsje zijn allemaal migrerende vissen. Sinds 1970 is maar liefst driekwart van de migrerende riviervissen verdwenen en in Europa zelfs 93%. Een belangrijke boosdoener zijn de maar liefst 1,2 miljoen stuwen, gemalen en dammen die wereldwijd hun weg versperren, terwijl een hoop van deze barrières hun originele functie zijn verloren. Met grote gevolgen voor de biodiversiteit in rivieren.

(Foto: Petteri Hautamaa)

Het is een onderwerp dat niet heel vaak wordt belicht, maar wel urgent is. Daarom is in Nederland in 2014 de World Fish Migration Foundation opgericht, een stichting die de riviervis centraal zet. Niet alleen door mensen te verbinden, kennis uit te wisselen en voor te lichten, maar ook door actief bij te dragen aan het verwijderen van de dammen.


Een deelnemer van een Dam Removal Europe seminar in Zweden voor een dam die er binnenkort uit gaat. (foto: Herman Wanningen)


Zo zijn ze initiator en kartrekker van Dam Removal Europe, waarin mensen die een dam willen verwijderen, met kennis, middelen en communicatiemogelijkheden worden ondersteund.

Eurofision


In oktober werd nog de World Fish Migration Day georganiseerd met evenementen zoals het tonen van vismigratieproject demo’s, het uitzetten van vissen, webinars en nog veel meer. Opvallend was Eurofishion, het ludieke alternatief voor het songfestival, met Klaas van der Eerden en Jeremy Wade als juryleden.

Mensen van over de hele wereld hebben liedjes met bijpassende videoclips gemaakt over de wondere wereld van de migrerende vis. De World Fish Migration Foundation verbindt mensen met elkaar en zet de riviervis en de verwijderde dammen die ze ooit in de weg zaten in de spotlight.

Steun WFMF


Wil je het werk van deze stichting verder helpen? Dat kan door een donatie te doen aan de World Fish Migration Foundation – www.worldfishmigrationfoundation.com. Voor tien euro per jaar help je de stichting al met hun werk. Heb je ideeën om een dam te verwijderen of wil je op een andere manier een bijdrage leveren? Stuur dan een e-mail naar: info@fishmigration.org
Gerelateerde berichten
23 okt 2020 Natuurorganisaties in actie voor de Europese steur (video) 2995 Sportvisserij Nederland lanceert vandaag samen met het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) en ARK Natuurontwikkeling een door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gesteund actieplan om de Europese steur te redden. Deze bijzondere trekvis wordt al tientallen jaren ernstig bedreigd. 22 okt 2020 World Fish Migration Day: zaterdag 24 oktober (video) 4683 Aanstaande zaterdag 24 oktober is het alweer voor de vierde keer Wereld Vismigratiedag, de dag waarop het belang van vrije vismigratie wereldwijd in de spotlights staat. 01 apr 2020 Uitgedamd: World Fish Migration Foundation maakt zich sterk voor vrije migratiezones 2696 Migrerende vissen hebben het moeilijk. Voortdurend botsen ze op tegen dammen, stuwen, sluizen en andere obstakels. Nadat er zo’n twintig jaar geleden aandacht kwam voor hun problematiek en in Nederland de eerste vispassages werden gebouwd, volgde in 2014 de oprichting van WFMF, de stichting die wereldwijd steun biedt bij het omzeilen of opruimen van dergelijke obstakels. Wat is er sindsdien bereikt? 01 okt 2019 Amerikaanse prijs voor 'Oranje' World Fish Migration Foundation (video) 4285 De World Fish Migration Foundation heeft dit jaar de President’s Fishery Conservation Award gekregen. In het Amerikaanse Reno ontving oprichter Herman Wanningen uit Groningen de prestigieuze onderscheiding van de American Fisheries Society voor zijn werk op het gebied van vismigratie. 17 sep 2019 Vrij baan voor vissen 4981 In Nederland en Europa houden tienduizenden sluizen, dammen en andere obstakels stroomopwaarts zwemmende vissen onnodig tegen. Daar willen Sportvisserij Nederland, de World Fish Migration Foundation en partners snel iets aan doen. Voor een éénmalige schenking is een aanvraag ingediend bij de Nationale Postcode Loterij. 17 mei 2019 Love Flows: ode aan natuurlijke, vrij stromende rivieren 3588 De documentaire film ‘Love Flows’ is een liefdesverklaring aan natuurlijke, vrij stromende rivieren en ongehinderde vismigratie. De World Fish Migration Day organisatie laat hiermee zien waarom onze rivieren onze levensaders zijn, wezenlijk voor vis en mens – sportvissers in het bijzonder. Het is een hart onder de riem voor iedereen die gelooft in mooiere, natuurlijkere en productievere rivieren. Of voor wie het gewoon leuk vindt om te zien hoe dammen worden opgeblazen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.