Karperuitzettingen 2020

4866
12 dec 2020

Ook in 2020 heeft Sportvisserij Nederland weer bij tientallen visvijvers in het land het karperbestand een handje geholpen. Maar liefst 35 verenigingen en twee federaties maakten gebruik van een regeling voor het uitzetten van kleine karpertjes, terwijl 47 verenigingen en drie federaties subsidie kregen voor de aanschaf van vijvervoer.

Daar waar het aantal deelnemende wateren dit jaar flink steeg, bleef de totale hoeveelheid uitgezette karpertjes (bijna 10.000 kilo) ongeveer gelijk ten opzichte van 2019. Bij 35 vijvers werd in het voorjaar van 2020 ook de gezondheid van de uitgezette vis en de waterkwaliteit gecontroleerd. Vijftien locaties kregen daarop het advies om bij te voeren met weerstand verhogende pellets, waarna de problemen – veelal kleine sterftes – in augustus op de meeste plekken opgelost bleken te zijn.

Voer met insectenmeel

Verenigingen kregen dit jaar twee soorten voer geleverd (in totaal ruim 25.000 kilo, iets minder dan in 2019) die beide vismeel-vrij zijn. Voor het eerst werd ook visvoer geleverd dat gemaakt is met insectenmeel. Deze pellets werden speciaal voor Sportvisserij Nederland geproduceerd in samenwerking met Alltech-Coppens en Carp Care. Het voer is duurder, maar ook kwalitatief veel beter: het bijvoeren ermee in visvijvers zorgt merkbaar voor een betere overleving van de uitgezette vis. Verenigingen zien nu al de positieve effecten op de visstand en de vangsten.

Optimaal beheer

Sportvisserij Nederland stimuleert hengelsportverenigingen al sinds 2014 om hun visvijver te beheren als een hoogbezette karpervisvijver. Door de uitzet van jonge kweekkarpertjes kunnen ze hun visvijvers optimaal beheren zonder ‘wilde’ vissen uit te zetten. Om ze daarin te blijven stimuleren, zal ook in 2021 subsidie beschikbaar zijn voor de aankoop van kleine karpertjes en de gezamenlijke aanschaf van vijvervoer. Verwacht wordt dat het aantal deelnemende verenigingen verder zal stijgen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide