Videoserie over visstandonderzoek

2023
13 dec 2020

Hoe gaat visstandonderzoek praktisch in zijn werk? In de zesdelige online videoserie 'Een Zegen in de Delta' neemt onderzoeker en presentator Mick Vos van Stichting RAVON je mee naar de Zuid-Hollandse delta, waar hij samen met collega’s met zogenaamde broedzegens vist.

In de diverse afleveringen bezoekt Mick telkens een andere locatie in het onderzoeksgebied en geeft hij tekst en uitleg over de gebruikte methodes en de gevangen vissen. In de vierde aflevering – die online komt op 7 januari – gaat het net uit langs de Nieuwe Waterweg bij de Landtong van Rozenburg, waar ook veel door sportvissers op zeebaars en fint wordt gevist. Het volledige overzicht van de uitgezonden afleveringen vind je op Ravon.nl/zegenindedelta.


Kraamkamers 

Met het project ‘Een Zegen in de Delta’ brengt RAVON in kaart welke vissoorten gebruikmaken van welke wateren en in welke specifieke habitat de jonge vissen goed gedijen. Zo moet duidelijk worden welke gebieden belangrijk zijn als kraamkamer voor vis. Ook willen de onderzoekers achterhalen hoe de samenstelling van de juveniele visgemeenschap verandert nu de Haringvlietsluizen bij vloed op een kier staan en er met enige regelmaat weer zout water het Haringvliet instroomt.Excursies

Reden voor RAVON om deze videoserie te maken is dat de excursies – die normaal gesproken van het voorjaar tot het najaar een belangrijk onderdeel zijn van het werk van stichting – als gevolg van COVID-19 zijn uitgesteld. Vanaf volgend jaar hopen de onderzoekers weer als vanouds mensen fysiek mee het veld in te kunnen nemen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide