Nieuw record houting (55 cm)

7779
19 jan 2021

Tijdens een kletsnatte sessie op snoekbaars aan de Gelderse IJssel ving Dennis Dang in december 2020 een houting van maar liefst 55 centimeter: een officieel nieuw Nederlands record. Met deze vangst bezorgde hij zichzelf vlák voor de feestdagen een prachtig kerstcadeau.

De vis schoot na de aanbeet meteen naar het midden van de rivier, om zich vervolgens te laten meedriften op de stroming. Bij het landen –  zo’n 10 minuten later – had Dennis geen idee van de soort, maar wat hem opviel was dat de vis ruw aanvoelde. Na snel een serie foto’s te hebben geschoten, met name van de kop, liet hij de vis weer zwemmen.

Record verpulverd 

Na een check van de foto’s kon de recordcommissie van de Beet Nederlandse Recordlijst Zoetwatervissen (BNRZ) Dennis feliciteren. Met zijn vangst heeft hij het oude officiële record van 38 centimeter verpulverd. Op de BNRZ-website (www.bnrz.nl) vind je de complete lijst met officiële Nederlandse recordvissen. Meer over de levenscyclus van de houting en andere wetenschappelijke achtergronden lees je onder meer op de website van Sportvisserij Nederland.

Tijdens onderzoek voor Swimway Vecht, een project waarin over meerdere jaren onderzoek wordt gedaan naar de trek van vissen (vismigratie) op deze gestuwde rivier, is op 14 december 2020 een houting gevangen van 61 cm. Uiteraard is deze vis niet aan de hengel gevangen, maar dit geeft wel aan dat er nog potentie is om het record te verbeteren. 


Dit is tot nu toe de grootste houting gevangen tijdens het onderzoek binnen het project Swimway Vecht

Vang je zelf een record? Zorg dat je de vis goed meet zoals in onderstaande video:


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.