IJsvissen - tips, regels en waar je op moet letten

4037
11 feb 2021

Het ziet ernaar uit dat we bijna kunnen schaatsen. Maar dat is niet het enige wat je op het ijs kunt doen. Zo staan sommige sportvissers te trappelen om te ijsvissen. Viscoach Daniel Weyers heeft tips hoe je dat het beste aan kunt pakken en we zetten de regels voor je op een rijtje.

"Bij klassiek ijsvissen sta je op het ijs en maak je met een ijsboor een rond gat met een doorsnede van ongeveer 15 centimeter", vertelt Daniel aan EditieNL. "Daarin vis je."

Vooral in Zweden en Canada wordt het veel gedaan. In Nederland kan het niet vaak, want het ijs is maar eens in de zoveel jaar dik genoeg. "Dit weekend lijkt het erop dat het weer mogelijk is."


IJsvissen: regels en waar je op moet letten


IJsvissen is niet in strijd met de voorwaarden die gelden bij het gebruik van de VISpas. Ook geldt er geen algemeen wettelijk verbod tot het breken van ijs, het creëren van een wak, of iets dergelijks. Wel kunnen er (bijvoorbeeld via de APV van de gemeente in kwestie) lokale geboden gelden om ijsvorming ten behoeve van het schaatsen te bevorderen.

Belangrijk punt voor ijsvissers voor wat betreft het maken van een wak om in te vissen: voor andere ijsgebruikers (schaatsers, overige recreanten) kunnen wakken op sommige plekken onverwacht zijn en tot gevaarlijke situaties leiden. Schade die ontstaat als gevolg van het maken van een wak (of een ongeluk dat daar uit voortvloeit) kan qua aansprakelijkheid voor rekening van de maker van het wak komen.

Let er dus goed op waar je een wak maakt (liefst niet op drukke plekken en zeker niet op schaatsbanen). Markeer het wak als je vertrekt en waarschuw anderen indien nodig.

Verder geldt ons advies: gebruik altijd gezond verstand, ga in verband met veiligheid bij voorkeur nooit alleen ijsvissen, houd de plaatselijke adviezen qua veiligheid ijsdikte in de gaten, en tot slot, bij twijfel: niet doen.

Lees ook:
Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide