Jaarlijkse sportonderzoek - sportvisserij meeste nieuwe leden

3583
21 mei 2021

Jaarlijks laat koepelorganisatie NOC*NSF onderzoek doen naar de sport- en beweegdeelname in Nederland. Deze jaarlijkse rapportage dient als bron van informatie voor de hele sportbranche van Nederland. Het toont zowel de ontwikkeling van het aantal actieve sporters in Nederland als de ontwikkeling van leden en lidmaatschappen bij de sportbonden aangesloten bij NOC*NSF.

De inhoud van dit rapport (pdf) is samengesteld op basis van de lidmaatschapscijfers van aangesloten sportbonden en de maandelijkse sportdeelname-metingen. Ook de ledenaantallen van Sportvisserij Nederland zijn hier dus in meegenomen. De impact van de coronacrisis op de sport is in 2020 – zoals we eigenlijk allemaal al weten – gigantisch geweest.

Enkele bevindingen:
  • 52% van de Nederlanders is minder gaan sporten of gestopt met sporten als gevolg van de coronacrisis.
  • Het totaal aantal leden is in 2020 afgenomen met ca. 35.600 en het totaal aantal lidmaatschappen met ca. 34.900.
  • 22% van de Nederlanders mist de gezelligheid na het sporten doordat zij niet meer kunnen sporten in groepsverband.
Het afgelopen jaar was voor de hengelsport een uitzonderlijk jaar. Sportvissen was één van de weinige activiteiten die wel mogelijk was. In combinatie met het goede weer heeft dit tot een forse ledengroei geleid.

De overall toename van het aantal leden komt bijna volledig voor rekening van Sportvisserij Nederland (+80.000 leden) en de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie (+22.000 leden). Bij veel sportbonden nam het ledenaantal echter af.
Enkele andere opvallendheden:

  • De ‘top 10 sportbonden – jongens’ bestaat in 2020 uit dezelfde sportbonden als in 2019. Bij bijna alle sportbonden loopt het aantal jongens in het ledenbestand terug, behalve bij Sportvisserij Nederland. Het aantal jongens in hun ledenbestand groeit van 47.000 in 2019 naar 64.000 in 2020. Door deze groei klimt Sportvisserij Nederland naar plek 2 in deze top 10. Vorig jaar stond deze bond nog op plek 4.
  • Bij Sportvisserij Nederland, de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie, de Nederlandse Toer Fiets Unie en de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond stijgt het aantal mannen in het ledenbestand ten opzichte van 2019.

Hele rapport

Welke sporten worden veel beoefend? Welke doelgroepen sporten juist heel vaak of relatief weinig? Kortom: Hoe sport Nederland eigenlijk?

-> Download hier het volledige rapport 'Zo sport Nederland' (pdf)

Lees ook:


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.