MijnVISmaat foto van de maand: groene zeedonderpad

1673
16 jun 2021

Jari Niemantsverdriet (6) was in de meivakantie met zijn ouders een weekje in Zeeland. Als Groninger greep de jonge sportvisser de mogelijkheid om op het zoute zijn kans te wagen met beide handen aan. Met een bijzonder verrassend resultaat.

Het plan was om bij Neeltje Jans een geep te vangen”, zegt vader Maarten terugblikkend. “Maar deze sessie liep net even anders dan we hadden gedacht.” Toen pa nog bezig was om de hengels klaar te maken, ging Jari al op verkenningstocht langs de waterlijn. “Hij was druk bezig met het inspecteren van de rotspoeltjes tussen de stenen die bij laagwater droog komen te liggen. Ik had geen idee wat-ie had gezien of waar hij naar op zoek was, maar ik liet hem lekker zijn gang gaan. Jari had immers een reddingsvest om, dus het was veilig.”

Rotspoeltje

Op het moment dat Maarten de tweede hengel nog gereed moest maken, was Jari al met de eerste weggelopen naar de waterkant. De drang om te gaan vissen was zo groot dat hij niet langer kon wachten. “Na een minuutje riep-ie dat hij een vis had. In plaats van de hengel uit te werpen, had hij het reepje zalm – dat bestemd was voor de geep – vlak voor een vis in een rotspoeltje gelegd. Die had het aas vervolgens vrijwel direct gepakt.” Ondanks het gevaarlijke, stekelige uiterlijk pakte Jari de vis meteen professioneel vast. “Alsof het een grote baars was”, zegt pa niet zonder trots.

Prachtige kleuren

De vis was prachtig gekleurd – ‘groenig, maar ook hele mooie felle oranje stukken die schitterden in de zon’ – maar deed niet direct een belletje rinkelen bij vader en zoon. “We hadden geen idee wat het was, daarvoor moesten we de gratis Vissengids app raadplegen.” Die gaf uitsluitsel: een groene zeedonderpad. “Een mooie start van het jaar, zo vlak na Jari’s verjaardag in april”, zegt Maarten verheugd. “Bovendien vormt het een leuke afwisseling op de zoete soorten – baars, voorn, kolblei, alver, zwartbekgrondel, riviergrondel, pos, brasem, vetje (ook best bijzonder!) en snoek – die we samen in ruim een jaar tijd hebben weten te vangen.”

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.