Vang5-campagne slaat aan

1816
28 jul 2021

Via de dit voorjaar door Sportvisserij Nederland gelanceerde Vang5-campagne helpen sportvissers mee in de strijd tegen zwerfafval. De campagne is meerjarig, maar begint nu al zijn eerste vruchten af te werpen.

Zo zijn al meer dan duizend Vang5-opruimsets besteld. Veel sportvissers (waaronder hele gezinnen) én hengelsportverenigingen hebben de afgelopen maanden al de waterkant schoongemaakt met de set (inklapbare grijper, handschoenen en twee rollen afvalzakken). Via de hashtag #vang5 is op onder meer Instagram de ene na de andere opruimactie van sportvissers te zien. Acties die doen wat de campagne beoogt: tijdens of na het vissen even vijf stuks afval meenemen of vijf minuten vuilruimen. Meer of langer afval opruimen mag natuurlijk ook.Ook bij evenementen

Sportvisserij Nederland neemt het Vang5-principe als ‘vaste prik’ mee in haar evenementen. Zo kregen alle deelnemers en vrijwilligers tijdens de diverse Top Team Competities een opruimset uitgereikt. Daarmee is na afloop van deze viswedstrijden de waterkant opgeruimd. Ook bij andere evenementen – zoals de ZomerVISkaravaan en vislessen met basisschoolleerlingen – vormt Vang5 een vast onderdeel op het programma.

Visprogramma’s en duitsers

Ook in VISblad TV en VIS TV XL benadrukken we regelmatig hoe eenvoudig én tegelijkertijd belangrijk het is om zwerfafval te verwijderen. Via het meertalige platform Fishinginholland.nl is er ook een Duits- en Engelstalig bericht gecommuniceerd dat bij de circa 80.000 buitenlandse leden goed wordt ontvangen. Zo zagen we al diverse social media posts van Duitse VISpashouders die wanneer ze in Nederland vissen meedoen met de actie.

Meld je actie aan

Het schoonhouden van de waterkant is een zaak van de lange adem, dus we roepen sportvissers blijvend op om zijn/haar steentje bij te dragen aan een schone(re) natuur. Tevens vragen we iedereen die meedoet om schoonmaakacties via Vang5.nl aan te melden, zodat een goed beeld ontstaat van het effect dat deze campagne sorteert. Ook hengelsportverenigingen kunnen – voor hun evenementen en vrijwilligers – opruimsets plus promotiemateriaal bestellen. Hiervoor kunnen zij het best rechtstreeks contact opnemen met hun eigen hengelsportfederatie.Opruimset niet gratis

De Vang5-opruimset – die is ontwikkeld in samenwerking met Nederland Schoon – kost € 20,-. Waarom is deze niet gratis?’, luidde de vraag die ons enkele keren werd gesteld. Het is vanwege verspilling per definitie niet duurzaam om sets gratis te verstrekken. Daarbij worden de sets tegen kostprijs geleverd en neemt Sportvisserij Nederland de verzendkosten voor haar rekening. Bovendien is dit bedrag een extra motivatie om er als sportvisser daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Tenslotte is 20 euro een beperkte investering als je bedenkt dat de sets jarenlang meegaan en een groter doel dienen: als sportvisserij de komende jaren tot een schonere waterkant en daarmee een schoner milieu te komen. Klik hier, bestel de opruimset en doe mee met Vang5!

Praktijkvoorbeeld

Door het hele land vinden Vang5-acties plaats. Zoals bij de officiële opening van de ‘Harrie Holtman VISparel’ nabij Heerenveen op 30 juni. Onder het motto ‘Tegearre hâlde wy de wetterkant skjin’ is vooraf door een groep vrijwilligers van Sportvisserij Fryslân alle aanwezige troep rond de plas verwijderd, waarna de volle vuilniszakken door de gemeente zijn afgevoerd.Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.