Nieuwe records winde en meerval

3385
30 jul 2021

De onlangs aangescherpte BNRZ-records (Beet Nederlandse Recordlijst Zoetwatervissen) voor winde en meerval zijn inmiddels alweer verbeterd. Zo zette Tico Wezenberg het record voor winde op maar liefst 61 cm en schreef René Gouka met een meerval van 227 cm het nieuwe Nederlandse record op zijn naam.

Het nog maar net gevestigde record winde van 59 centimeter – op naam van Radoslaw Wieczorkiewicz – is alweer aangescherpt. Door in juli een twee centimeter grotere winde te vangen, doorbreekt Tico Wezenberg de magische 60 cm grens! Veel claims die voor deze vissoort binnenkomen betreffen na nadere bestudering roofblei-winde hybriden, maar deze vis is door de experts van de BNRZ-commissie unaniem aangemerkt als een zuivere winde. Extra bijzonder is dat dit de eerst 60+ winde is die goedgekeurd is door de BNRZ. Nog een aardig detail is dat dit het derde officiële Nederlandse record is dat Tico op zijn naam heeft staan: ook voor de marmergrondel en kleine modderkruiper is hij recordhouder.


Drie centimeter groter

Ook het kersverse BNRZ-record meerval van Luuk de Keijzer (224 cm) is nu alweer verbroken. René Gouka scherpte dit tijdens een sessie eind juni aan tot 227 cm. Hij viste samen met zijn broer Ton vanuit de boot gericht op meerval met wormen. Ze hadden moeite om de vis te vinden, maar na toen ze na zes uur zoeken eigenlijk op wilde houden verschenen er twee bizar grote signalen op de dieptemeter. Na twee aanbeten te hebben gemist is het de derde keer wel raak – René krijgt een dreun op zijn hengel die hij nooit zal vergeten. Na een dril van een half uur (en een net zo lange adrenaline rush), weten de broers de gigantische vis gezamenlijk aan boord te krijgen. Na meerdere keren meten blijkt de vis meten 2.27 meter te zijn! Een dag later checken ze het BNRZ-record en wordt de wolk.


Andere records

Denk jij een recordvis te hebben gevangen? Zorg dan voor goede foto’s met een geschikt meetlint en meld hem dan via bnrz.nl. Daar kun je ook alle huidige records bekijken en vind je informatie hoe je een recordclaim indient.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.