Meervalmeldpunt

5995
09 aug 2021

De Europese meerval (Siluris glanis) is in ons land nog steeds in opkomst. Niet gek dus dat de vis met succes gericht wordt bevist en ook regelmatig als bijvangst in het net belandt. Waar de een de meerval als een aanwinst voor de hengelsport beschouwt, is de ander juist bezorgd over diens invloed op de visstand. Vandaar dat Sportvisserij Nederland een verspreidingsonderzoek begint.

Dit type onderzoek is niet nieuw, want tien jaar geleden is een soortgelijk onderzoek gedaan naar de verspreiding van meerval in Nederland. Destijds was meerval nog relatief nieuw op veel wateren, maar tegenwoordig wordt in steeds meer wateren meerval gevangen. Naast de grote rivieren hebben ook kleinere watergangen zoals kanalen en weteringen een eigen meervalbestand. Omdat nog niet helemaal duidelijk is waar in Nederland overal meerval voorkomt, wordt nu een inventarisatie gedaan naar de verspreiding van deze soort. Zo kan de vergelijking worden gemaakt tussen de huidige verspreiding en die van het rapport uit 2011.


Meld je meerval!

Heb jij in Nederland één of meerdere meervallen gevangen? Dan zou je ons enorm helpen door via deze link te laten weten waar en wanneer je deze hebt gevangen. Maak je geen zorgen: je stekken zullen niet openbaar worden gemaakt. De meldingen worden alleen op het niveau van zogenaamde uurhokken gepresenteerd (zie onderstaande kaart uit 2011). Zo weet niemand waar de vissen precies gevangen zijn, maar leren we wél meer over de verspreiding van meerval in Nederland. Door mee te doen maak je bovendien kans op diverse mooie, meerval-gerelateerde prijzen die onder de vangstmeldingen worden verloot.


Waar moet je melding aan voldoen?

• Het is een Europese meerval, gevangen in Nederland
• De vis is gevangen op openbaar water, dus niet op een commercial
• De vis is gevangen ná 1 januari 2012

Het formaat maakt niet uit, ook kleine meerval is waardevol. Belangrijk is wel dat je een foto meestuurt zodat kan worden gecheckt of het daadwerkelijk een Europese meerval betreft.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.