Viswedstrijd in PI Veenhuizen bekrachtigt bijzondere samenwerking

3137
06 sep 2021

In Veenhuizen vond zaterdag een bijzondere viswedstrijd plaats op een bijzondere plek. Binnen de hekken van de penitentiaire inrichting (PI) Veenhuizen gooiden drie teams een hengeltje uit. Met de viswedstrijd werd de samenwerking tussen PI Veenhuizen, Sportvisserij Nederland, Sportvisserij Groningen Drenthe, Hengelsportvereniging Veenhuizen en Harkboot.nl bekrachtigd.

Vertegenwoordigers van de vijf organisaties ondertekenden een convenant om nauw samen te werken. De hengelsport wordt ingezet voor de re-integratie van (ex-)gedetineerden. Er is een programma opgesteld waarbij gedetineerden diverse vaardigheden kunnen opdoen in de hiervoor opgerichte viscommissie. Zo maken ze kennis met allerlei facetten van de hengelsport en natuurbeheer, leren ze organiseren en samenwerken en krijgen ze de kans om een nieuw sociaal netwerk op te bouwen.

Bovendien kunnen gedetineerden bij het snelgroeiende bedrijf Harkboot.nl, dat waterplanten verwijdert, werkervaring opdoen en maken ze zelfs kans op een betaalde baan. De eerste ex-gedetineerde is inmiddels zelfs in dienst gekomen van het bedrijf uit Roden.

Viswedstrijd

De viscommissie, waar zowel gedetineerden als medewerkers van PI Veenhuizen actief zijn, wordt ondersteund door ervaren bestuursleden van de hengelsportvereniging Veenhuizen. De viscommissie organiseerde zaterdag haar eerste viswedstrijd waaraan drie teams deelnamen: gedetineerden van PI Veenhuizen, de Hengelsportvereniging Veenhuizen en vrijwilligersorganisatie S.V.E.T. (Sporten voor een Toekomst), winnaar van de vrijwilligerstrofee 2019 Utrecht. Hengelsportvereniging Veenhuizen won de viswedstrijd met een totale vangst van 216 centimeter.


 

Een speciale samenwerking

Plaatsvervangend gevangenisdirecteur Johan Koldenhof kijkt voldaan terug op de dag. “Een hele mooie start van een bijzondere en hopelijk lange samenwerking. Onze gedetineerden leren niet alleen allerlei vaardigheden waar ze ook buiten iets aan hebben, vissen heeft bovendien een positief effect op het welzijn en de gezondheid en zorgt voor minder stress.” Of zoals één van de gedetineerden het omschreef: “Je kunt tot jezelf komen langs de waterkant en overdenken wat je plannen voor de toekomst zijn. Vissen is een soort van mindfulness.” 

Burgemeester Klaas Smid van de gemeente Noordenveld was aanwezig bij de start van de bijzondere samenwerking. “Dit is weer een mooi voorbeeld van een project dat bijdraagt aan de verbinding met buiten. Goed voor de gedetineerden en goed voor de samenleving”, concludeerde de burgemeester.

Opleiding tot VISinstructeur van Sportvisserij Nederland

Sportvisserij Nederland verzorgt de opleiding tot visinstructeur voor medewerkers en gevangenen van de penitentiaire inrichting in Veenhuizen. Het gaat hier om de Basiscursus VISinstructeur. Er is in Nederland veel vraag naar mogelijkheden om te leren sportvissen. Sportvissen blijkt voor speciale doelgroepen (ouderen, mensen met een beperking, daklozen, mensen met een psychische aandoening als ADHD, autisme of PTSS) een enorm waardevolle activiteit. En niet alleen om er even uit te zijn, maar zelfs ook als therapie.

Media-aandacht uit het Noorden

RTV Drenthe had ook aandacht voor de samenwerking en was aanwezig in Veenhuizen. Bekijk wat zij gefilmd hebben in de reportage op hun website. Daarnaast wijdde Dagblad van het Noorden hier ook een artikel aan.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.