MijnVISmaat foto van de maand: roofblei

2006
13 okt 2021

Na een drukke werkdag ging Erik Veurink nog voor een paar uurtjes met zijn boot het water op. Eerder had hij namelijk een interessante stek gevonden die hij graag eens uit wilde kammen. Dat leverde een hele mooie, onverwachte vangst op.

Op weg naar de stek in kwestie maakte Erik her en der wat worpen, wat hem twee snoeken opleverde. Toch zette hij vastbesloten koers naar de vooraf gekozen locatie. “Die had ik met de fishfinder ook al in kaart gebracht, dus ik wist dat er daar een mooi talud zit dat van heel ondiep naar een meter of drie afloopt. Eerder had ik hier wel eens een snoekbaars gehaakt, maar die verspeelde ik helaas. Wellicht zou ik deze keer meer geluk hebben en er nu wel een vangen.” Mocht er iets anders bijten, dan was dat natuurlijk ook prima.

Op de valreep

Vissend met kleine plugjes en crankbaitjes wist hij vlot een baarsje en een klein snoekje te vangen, maar daarna viel het stil. De zon ging ook al snel onder en vlak voor de schemering maakte Erik aanstalten om in te pakken. “Maar opeens verschenen er overal om me heen kringen in het water, klonk hier en daar wat geplons, en kwam vlak naast de boot de kenmerkende driehoekige vin uit het water. De roofblei werd massaal actief en leek naar de oppervlakte te komen – ze waren alleen nog niet echt aan het jagen.”

In een flits

Toch hing hij snel zijn favoriete oppervlakteplugje in de speld en begon hij rondom de boot te werpen. “Tijdens het draaien gaf ik geregeld wat kleine rukjes, om de popper vervolgens een aantal seconden stil te laten hangen.” Bij de derde worp was het al raak: plotsklaps kwam er een grote kop uit het water en volgde een grove ruk aan de hengel. “Het is iedere keer een beetje schrikken, zo snel als dat gebeurt. Vervolgens moest ik alle zeilen bijzetten omdat de vis het bijna presteerde om onder de boot door te zwemmen. Door de slip wat strakker te zetten kon ik hem bijsturen en niet lang daarna scheppen.”

Bijzonder

De roofblei van 70 cm zorgde voor een licht gevoel van euforie. “Het is mooi dat je een vis zoekt, de signalen herkent, specifiek aas gebruikt, en daar ook daadwerkelijk de beoogde vis mee vangt. Dan doe je op dat moment blijkbaar toch iets goed. Al is het ook een kwestie van timing, want ik had al een paar uur met plugjes staan gooien. Toen zaten ze ongetwijfeld ook al op die stek, maar hadden ze geen interesse. Als bij toverslag verandert alles en heb je er bijna direct één te pakken. Dat vind ik echt bijzonder.”

Andere vangsten


Dat brasems niet vies zijn van een lekkere boilie, bewijst Tijn Wanmaker met deze vangst. De donkergekleurde ‘platte’ die hij in september aan het Winsumerdiep ving pakte namelijk zijn pop-up.


Op een mooie zomeravond begin september toog Marco Hendriks naar de Maas in Limburg. Het shadje dat hij subtiel over de bodem liet huppelen werd gretig gepakt door deze mooie snoek van 85 centimeter.


Vissend vanaf het Noordzeestrand op Ameland wist Patrick van Dijk in de schemering deze beste bot van 38 centimeter te vangen. De
platvis kon een portie verse zeepieren niet weerstaan.
Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide