Sportvisserij Nederland treedt toe tot Coalitie Wadden Natuurlijk

2579
08 okt 2021

Sportvisserij Nederland sluit zich na twee jaar formeel aan bij de Coalitie Wadden Natuurlijk (CWN). Deze coalitie bestaat uit natuurorganisaties en landschapsbeheerders actief in het Waddengebied en richt zich op het herstel van een (vis)rijke Waddenzee.

Nadat het bestuur van Sportvisserij Nederland in 2018 de wens voor een grotere betrokkenheid bij de Waddenzee had uitgesproken, maakte Sportvisserij Nederland de afgelopen twee jaar als voorlopig lid onderdeel uit van de Coalitie Wadden Natuurlijk. Nu alle partijen concluderen dat de samenwerking goed bevalt is Sportvisserij Nederland volwaardig tot het CWN toegetreden.
 

Waddenzee deels gesloten voor garnalenvisserij

Het CWN heeft naast een nieuw permanent lid nog een grote mijlpaal behaald. Via het VISWAD convenant zijn er 19 garnalenvissers bereid gevonden hun activiteiten te staken in ruil voor een bijdrage uit het Waddenfonds. Door deze ontwikkeling gaan er twee flinke stukken Waddengebied (ruim 8500 hectare) dicht voor de garnalenvisserij.

Meerdere projecten Sportvisserij Nederland

Het CWN lidmaatschap is maar één van de vele activiteiten van Sportvisserij Nederland in het Waddengebied. Net als het IJsselmeer was de Waddenzee ooit een water van groot belang voor de sportvisserij. Zo was de charterbootvisserij op het Wad ooit gewaardeerd, maar met het verloren gaan van de visstand (een factor 10 lager dan 30 jaar geleden) zijn deze en andere vormen van sportvisserij dramatisch teruggelopen.

Om dit ten goede te keren is Sportvisserij Nederland naast de betrokkenheid bij het CWN, ook partner in het project Vissen voor Verbinding 2, Swimway Waddenzee en Vismigratierivier Afsluitdijk. Daarnaast is Sportvisserij Nederland aan de zoete kant van het IJsselmeer lid van de Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk.


Meer informatie over de projecten

Gerelateerde berichten
09 sep 2021 Veel positieve ontwikkelingen IJsselmeergebied 2352 Sportvisserij Nederland is betrokken bij tal van projecten voor het verbeteren van de visstand, de natuur én de sportvismogelijkheden in het IJsselmeergebied. De nieuwsbrief 'Agenda IJsselmeergebied 2050' geeft een overzicht van allerlei projecten en initiatieven die zich daar momenteel afspelen. 20 jul 2021 Leestip: Nieuws uit het Blauwe Hart 1719 Ben jij niet alleen geïnteresseerd in vis, maar ook naar (water)natuur in bredere zin en hebben natuurontwikkelingsprojecten in het IJsselmeergebied jouw bijzondere aandacht? Dan is de digitale nieuwsbrief van Coalitie het Blauwe Hart Natuurlijk echt iets voor jou. 09 jul 2021 Nieuwsbrief Swimway Waddenzee 2018 Swimway Waddenzee onderzoekt wat de bottlenecks zijn voor vis in de Waddenzee en hoe daar door middel van beheer iets aan kan worden gedaan. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in dit interessante project via de nieuwsbrief van Waddentools Swimway Waddenzee. In de onlangs verschenen eerste editie stellen de vijf promovendi die onderzoek doen zich voor en geven ze uitleg over hun deelproject. 16 apr 2021 Aanleg vismigratierivier door Afsluitdijk begonnen (video) 2867 Afgelopen weken is begonnen met de aanleg van de Vismigratierivier door de Afsluitdijk. Het doel is een open verbinding voor trekvissen te realiseren tussen de Waddenzee en het IJsselmeer – stroomgebied van de Rijn. 08 apr 2021 150 gezenderde zeeforellen uitgezet (video) 3895 Gisteren werden zo'n 150 gezenderde zeeforellen uitgezet in het Peizerdiep. Onderzoekers van Sportvisserij Nederland en Van Hall Larenstein volgen deze trekvissen nauwgezet totdat ze via het Lauwersmeer naar de Waddenzee zwemmen. De grote vraag: is de trekroute passeerbaar voor deze iconische vissoort?

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.