Nieuw meervalrecord: 243 cm!

13155
02 nov 2021

Het Nederlandse meervalrecord is dit jaar voor de vierde keer verbroken. De vis van Jeroen Breur overtreft de vangst van het vorige record – 237 cm op naam van Tobias Stuurman - met zes centimeter. Jeroen heeft met zijn meerval van 243 cm het nieuwe BNRZ-record in handen.

Visgids Jeroen Breur (predator Hunting Biesbosch) uit Lage Zwaluwe gidste een klant op 28 oktober over het water en beleefde een haast ongelooflijk avontuur. Zijn klant ving eerst een meerval van 195 cm en hoewel de vissessie al geslaagd leek, zat er toch nog meer in het vat. Tijdens het verkassen ving Jeroen ook nog eens drie mooie snoekbaarzen. Jeroen liet zijn shad weer zakken en het leek alsof hij vast zat, hij kon zijn shad niet meer los tikken. Zijn molenslip liep rustig af toen hij met de boot achteruit voer om recht boven zijn shad uit te komen. Hij dacht nog even dat het de stroming was, maar toen hij boven de vis kwam en hij een tik met de hengel gaf was het antwoord van de vis een zware run. Er kwam rook uit de molen en Jeroen moest deze diverse keren koelen met water. 

Te korte meetlat

Na een flinke strijd kwam de vis eindelijk boven en hebben de mannen de vis in de boot weten te krijgen. Tijdens het meten kwamen zij erachter dat de meetlat te kort was, waardoor Jeroen om 01:15 zijn vriendin nog moest bellen om een langere meetlap te brengen. Jeroen is blij dat het record is goedgekeurd, maar verwacht zelfs dat het vangen van een meerval van 260 cm in Nederland in de nabije toekomst mogelijk is. Op de website van de Beet Nederlandse Recordlijst Zoetwatervissen vind je meer informatie over deze bijzondere vangst en alle records van Nederlandse zoetwatervissen.Meervalmeldpunt

De Europese meerval (Siluris glanis) is in ons land nog steeds in opkomst. Naast de grote rivieren hebben ook kleinere watergangen, zoals kanalen en weteringen vaak een eigen meervalbestand. Sportvisserij Nederland doet onderzoek om de verspreiding van deze soort in kaart te brengen. De resultaten hiervan worden vergeleken met die van een soortgelijk onderzoek tien jaar geleden, zodat de opmars duidelijk in beeld kan worden gebracht.
 
Sportvissers die in ons land één of meerdere meervallen hebben gevangen, worden daarom opgeroepen deze vangsten te melden (stekken zullen niet openbaar worden gemaakt). Door mee te doen maak je bovendien kans op diverse mooie, meerval-gerelateerde prijzen. Ga snel naar het Meervalmeldpunt om jouw meervalvangsten te registreren.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.