MijnVISmaat foto van de maand: winde

1827
16 dec 2021

Een karpersessie op een moeilijk water leverde Cornelis Rolink niet de vurig gewenste karper op. Hij ving wel een aantal andere vissoorten, waaronder een hele bijzondere bijvangst.

Het water in kwestie waar deze vangst werd gedaan is geen onbekend terrein voor ‘Nelis’. “Daar vis ik geregeld mijn sessies, want er wemmen karpers van uitzonderlijke proporties. Gemakkelijk is het echter niet om die te vangen, dus je moet er wel wat voor over hebben.” Zoals het draaien van boilies.“Om de vis te strikken had ik enkele plekken regelmatig van diverse maten zelfgedraaide boilies voorzien. Vervolgens heb ik er een poos lang elke week één à twee nachten gevist.”
 

Bijna gewichtloos 

Zo ook die ene nacht eerder dit jaar. “Zoals gebruikelijk presenteerde ik precies onderaan een klein talud op een diepte van 3,5 meter mijn aas. Dit was een kleine pop-up, die ik heb bijgeknipt zodat deze op een haak maatje 8 bijna gewichtloos was.” Nadat Cornelis was geïnstalleerd, kon het wachten beginnen. “De eerste nacht verliep zoals zo vaak op dit dunbezaaide water visloos, maar de volgende morgen vroeg kwam er wat beweging. Een licht briesje kwam opzetten en op zo’n 50 meter van mijn stek draaide een flinke karper.” De 
rustige aanbeet die volgde, bracht echter een flinke zeelt op zijn onthaakmat.

Ongehoorde proporties

Nadat hij snel de hengel weer had gepositioneerd, kwam vrijwel direct zijn waker iets omhoog. “Die zakte vervolgens weer, waarna deze plotsklaps snaarstrak tegen mijn hengel stond. Binnen no time stond ik weer met een kromme hengel in mijn handen.” Gezien het type tegenstand aan de andere kant van de lijn dacht Nelis voor de tweede keer deze sessie met een zeelt of wellicht een kleine karper van doen te hebben. “Mijn verbazing was dan ook bijzonder groot dat na een stevige dril een winde van werkelijk ongehoorde proporties mijn net in gleed.”
 

Groter dan ooit tevoren

“Bij het vissen op de grote rivieren van ons land hebben veel grote windes mijn net al gezien – wanneer ik ze gericht beviste of als  bijvangst tijdens het karperen. Maar dit exemplaar was groter dan elke winde die ik ooit zag”, zegt Nelis nog altijd onder de indruk. Snel belde hij zijn vismaat Roy die iets verderop zat: ‘Het is geen karper, maar zeker wel de moeite om even te komen kijken – deze bak moet je echt zien’. Met behulp van zijn maatje werd deze parel op de gevoelige plaat vastgelegd, waarna de gigant krachtig weer de diepte in zwom.

Andere vangsten


De grote rivieren zijn een soort snelwegen voor vissen. Er zwemt dan ook van alles rond. Zo wist Jos Harbers dit najaar op de IJssel deze Atlantische forel te foppen met de plug.


Met het viswater praktisch voor de deur is een bliksemsessie zo gepland. Merijn Cevaal plukte op een paar maïskorrels onder de pen dit
fraaie, donkergekleurde karpertje uit de sloot.


Goede vismaten zijn goud waard. Die van Paul Ehrler zorgt niet alleen voor een hoop lol en gezelligheid, maar is ook niet te beroerd om te assisteren bij het opzetten van de rugvin van deze glasoog.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.