VISpas Hotspots: De Dieze (Noord-Brabant)

9620
07 dec 2021

Vanuit het hart van ’s-Hertogenbosch stroomt de vijf kilometer lange rivier de Dieze in een rechte lijn noordwaarts, om via een opsplitsing ter hoogte van Engelen uit te monden in de Maas. Het water heeft een gezonde en gevarieerde visstand en staat vrijwel volledig in de VISpas.

Met een breedte van 45 á 60 meter en een vaargeul die nauwelijks dieper dan vijf meter wordt, is de Dieze tussen ’s-Hertogenbosch en de opsplitsing bij Engelen goed te overzien. De stroming is doorgaans licht tot matig en de bodem – die vooral bestaat uit klei – relatief hard. Vanwege het licht troebele water en de drukke scheepvaart groeien er weinig waterplanten. Wat rest is een goed toegankelijk water waar je niemand in de weg zit, mét een gezond en gevarieerd visbestand.
 

Witvis & karper

Wat witvis betreft zwemmen in de Dieze alle standaard soorten, zoals brasem, voorn, kolblei en winde. Kapitale vissen zul je niet snel tegenkomen, want door het hoge visbestand zijn de formaten vrij gemiddeld. Zowel met de feeder als de vaste stok kun je prima uit de voeten, waarbij de feeder favoriet is voor brasem en de vaste stok de voorkeur heeft zodra de voornvangsten ‘pieken’ – meestal van ruwweg augustus tot eind oktober. Een voordeel voor de vaste stokvisserij is dat het bij de kanten al snel zo’n twee meter diep is, waardoor je niet noodzakelijkerwijs met een lange hengel hoeft te vissen. Kenmerkend zijn ook de alom aanwezige windes, die variëren in lengtes van 10 centimeter tot ruim een halve meter en aan licht materiaal leuke sport kunnen bieden. Op karper wordt in de Dieze vooral statisch gevist en met name door specialisten. Een makkelijk karperwater is het niet, maar wie doorzet kan beloond worden met vissen van ruim 20 kilo.

Roofvis

Werpend met klein en middelgrootkunstaas zijn in de Dieze het hele jaar door vrijwel alle denkbare rovers te vangen. Struinend je meters maken kan er uitstekend dankzij de goed toegankelijke oevers. Vis jij graag gericht op baars, kies dan voor klein gummi kunstaas of wormen op een dropshot vlakbij de kant en probeer het vooral ook bij ‘baarsmagneten’ zoals kades en aanmeerpalen. Hier zijn ook zeer grote exemplaren te verwachten, tot vissen van meer dan 50 centimeter. Vanuit een boot is de Dieze trollend en werpend goed te bevissen. De splitsing ter hoogte van Engelen is een bekende hotspot voor grote snoek en snoekbaars. Giert je slip het uit na een aanbeet? Zet je dan schrap, want bekend is dat in de Dieze een behoorlijke populatie jonge meerval zwemt.Streetfishing

Dat de Dieze ook in Den Bosch een breed scala aan roofvis herbergt, bleek onder meer tijdens opnames voor VIS TV in de zomer van 2019. Presentator Marco Kraal liet zich in deze visrijke aflevering op sleeptouw nemen door streetfishing-expert Mehmet Buyukyilmaz. Tussen de talrijke bruggen en kades beleefden de mannen volop actie. Terugkijken kan via deze link: Bit.ly/2ZGC5hu.

Bron: Hét VISblad - jan '22

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.