Resultaten visserijkundig onderzoek Sportvisserij Belangen Delfland

3162
19 dec 2021

De visserijkundige onderzoeken van dit najaar zijn weer van start gegaan. Jaarlijks wordt er door Sportvisserij Nederland een groot scala aan visonderzoeken uitgevoerd. Als eerst op het programma stonden twee wateren van Sportvisserij Belangen Delfland (SVDB): de Nieuwe Meer bij Delft en het Oranjepark in Vlaardingen.

De Nieuwe Meer bij Delft is een langgerekt water langs de A4 met veel oeverbegroeiing en inhangende struiken. De verwachtingen waren daarom hoog gespannen. Echter viel de zegenvisserij erg tegen. Van de vissoorten blankvoorn, zeelt, pos, baars en snoek werden slechts een tiental exemplaren per soort gevangen.

De elektrovisserij leverde meer op: veel kleine baars in de oever, een redelijk aantal zeelten en vrij veel jonge snoeken van 30 cm. De grootste snoek was 97 cm. Er zijn bijna geen grote brasems aangetroffen. De karper liet zich ook moeilijk vangen, in totaal werden vier vissen in de takken gevangen (14 tot 26 pond) en nog een klein exemplaar van 30 cm. Kleine modderkruiper en bittervoorn zijn ook aangetroffen. De vangst was vrij divers, maar de kilo’s bleven achterwegen.Oranjepark Vlaardingen

De volgende dag werd gevist in het Oranjepark in Vlaardingen. De hoeveelheden baars en blankvoorns in de zegen vielen niet tegen, ook werden enkele grote brasems gevangen. De vangst van giebel in de zegen was opmerkelijk. De elektrovisserij leverde nog meer giebels op, in totaal werden er wel honderd gevangen. De giebels hadden overwegend een lengte tussen de 20 en 35 centimeter. De hoeveelheid karper bleef beperkt tot twee stuks van circa 10 pond. Ook werd een tiental kroeskarpers van circa 15 cm gevangen.

De gegevens van de visserij worden de komende weken ingevoerd en daarna wordt er een rapport opgesteld met de bevindingen en adviezen voor verbetering van het viswater. Lees hier meer over visserijkundig onderzoek.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.