Veilig sportklimaat - ook in de hengelsport

2419
10 feb 2022

Sportvissers die actief zijn binnen een vereniging hebben recht op een veilig en positief sportklimaat. Toch komt grensoverschrijdend gedrag helaas ook binnen de hengelsport voor. Om dit een halt toe te roepen, zet Sportvisserij Nederland in op preventie en voorlichting.

Eén op de acht sporters heeft te maken met grensoverschrijdend gedrag. Helaas komt dit ook binnen de hengelsport voor. Grensoverschrijdend gedrag is absoluut niet te tolereren, dus daarom werken we aan preventie en voorlichting. Zo zijn er binnen de sportvisserij Vertrouwenscontactpersonen aangesteld. Zij kunnen je verder helpen bij vragen over grensoverschrijdend gedrag.Bovendien is er het Centrum Veilige Sport Nederland, waar je als sportvisser ook terecht kunt bij het meldpunt sport, voor slachtoffers en andere betrokkenen. Mocht het dus onverhoopt mis zijn gegaan, dan staan we klaar om je te helpen. We doen er alles aan om iedereen veilig te kunnen laten sportvissen.

Wat is grensoverschrijdend gedrag?


De term 'grensoverschrijdend gedrag' kan wellicht vragen oproepen: wat houdt dit begrip nou precies in? Je voelt vaak zelf al wel aan wanneer het gedrag en de houding van iemand anders niet 'klopt'.

Voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag zijn seksuele intimidatie (opmerkingen, aanrakingen), misbruik, pesten, buitensluiting, geweld of bedreiging. Krijg je hiermee te maken? Neem dan altijd contact op met de Vertrouwenscontactpersoon of het meldpunt sport

Extra aandacht voor jeugdigen


Seksueel misbruik van jeugdigen komt binnen verenigingen zelden voor, maar als het voorkomt heeft het een grote impact op de slachtoffers en hun omgeving. Een eerste stap in de preventie van misbruik is het verplicht stellen van de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Deze VOG kan voor vrijwilligers van hengelsportverenigingen gratis worden aangevraagd via deze website.

Als hengelsportvereniging kun je echter meer doen. In het infoblad "In veilige handen" (PDF) zijn verschillende richtlijnen opgenomen voor een veilig sportklimaat en een goede omgang met jongeren. Sinds kort zijn deze belangrijke zaken opgenomen in het model Huishoudelijk reglement voor hengelsportverenigingen (download pdf). Sportvisserij Nederland adviseert hengelsportverenigingen om de wijzigingen in dit model Huishoudelijk reglement over te nemen in het eigen Huishoudelijk reglement.

Meer informatie


Kijk voor meer informatie en uitleg over grensoverschrijdend gedrag naar onderstaande video:


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.