Vissen als therapie - Tackling Minds

4342
25 feb 2022

Geen medicijnen nemen, maar gaan vissen. Dat is de essentie van het Engelse Tackling Minds. David Lyons richtte deze nonprofitorganisatie begin 2020 op nadat hij zelf een alcoholverslaving, angststoornis en depressie overwon dankzij de hengelsport. Inmiddels adviseert de Britse gezondheidsraad huisartsen om vistherapie voor te schrijven in plaats van medicatie.

In Spraakwater spreekt iemand – van BN’ers tot politici en van sportvissers tot wetenschappers – zich uit over thema’s rond vis en sportvisserij. Deze maand is dat David Lyons, de oprichter van Tackling Minds.David Lyons, oprichter van Tackling Minds.


Zelf is hij niet zo’n begenadigd sportvisser, erkent David Lyons (37) ruiterlijk. “Het gebeurt me regelmatig dat ik geen vis vang als ik er hier in de omgeving van Manchester op uit ga. Desondanks geniet ik enorm van het vissen. Het is heerlijk om buiten bezig te zijn, langs de waterkant te struinen en je zinnen te verzetten.

De baars of snoek die ik met mijn kunstaas weet te foppen is puur een bonus.” Dat is precies de insteek die Tackling Minds als basis heeft. “We willen mensen die vastzitten in een problematische situatie een ontsnapping én ontspanning bieden  stress door middel van de hengelsport. Het helende effect van de natuur vormt de kern van onze aanpak. Vis vangen is niet eens noodzakelijk, al is het wel de kers op de taart.”


 

Positieve invloed

 
Lyons weet waar hij over praat, want het sportvissen hielp hem na bijna tien jaar en vier mislukte afkickpogingen van zijn alcoholverslaving, angststoornis en depressie af. “Tegenover mijn huis ligt een meertje en op een gegeven moment besloot ik om mijn oude hobby weer op te pakken. Het was misschien wel twintig jaar geleden dat ik voor  het laatst had gevist, maar de waterkant blijft toch altijd trekken.”

Aanvankelijk had hij niet in de gaten wat voor een positieve invloed het vissen op hem had. “Je doet gewoon je ding aan de waterkant en hebt het naar je zin, maar later viel het kwartje. Je ontmoet nieuwe mensen, vindt aansluiting bij vismaten, bent met je materiaal bezig, bezoekt de hengelsportzaak, leest over je hobby, checkt visvideo’s op YouTube. Het vissen gaf een bijzonder positieve draai aan mijn leven.”
 

Bliksemstart


‘Als het mij helpt, kan het ook anderen een duwtje in de goede richting geven’, bedacht Lyons zich vervolgens. “Al zou er maar één ander persoon bij gebaat zijn, dan was dat voor mij al voldoende”, blikt hij terug op zijn motivatie om zo’n twee jaar geleden Tackling Minds te starten. Dat deed hij door een Facebookgroep op te richten waarop hij zijn verhaal deelde, met als doel om in contact te komen met anderen die ook baat zouden kunnen hebben bij het sportvissen.

“Vanaf dat moment begon het direct te lopen. Het aantal volgers van Tackling Minds liep al snel op van honderden naar duizenden en het initiatief werd ook opgepikt door diverse hengelsportmerken en de Angling Trust, die het project gingen sponsoren. Bovendien meldden zich de nodige vrijwilligers zodat we meer visuitjes op poten konden zetten.”

Maatwerk events

 
In 2021 organiseerde Tackling Minds in de regio rondom Manchester zo’n 250 sessies voor 600 deelnemers. Lyons: “Dat zijn mensen die kampen met verslaving, depressie, sociaal isolement, mentale problemen, handicaps en chronische ziekte. Zoals daklozen, jongeren die van het rechte pad dreigen te raken, mensen met een posttraumatische stress-stoornis of ouderen die vrijwel niet meer buiten komen.”

Hoewel ieder event maatwerk betreft, zijn er bij een doorsnee sessie drie gekwalificeerde begeleiders voor een groep van 10-12 deelnemers. Die hoeven alleen een lunchpakketje mee te brengen, in al het andere (materiaal, voer, aas en toegang tot de locatie) wordt voorzien.

“Coarse fishing op voorn, brasem, zeelt, winde en kleine karper is de standaard. Dat is niet al te ingewikkeld en biedt de meeste kans op succes.” Wij bieden hen een reden om naar buiten te gaan, sociaal actief te worden en aan zichzelf te werken terwijl ze hun zorgen even opzij kunnen zetten.”
 

Landelijke ambities

 
Hoewel hij met het Tackling Minds team flink aan de weg timmert, denkt Lyons al verder vooruit. “Nu het framework stevig in de steigers staat, willen we uitbreiden. Momenteel zijn we vooral actief in het noordwesten van Engeland, maar de ambitie is om dit project over het hele land uit te rollen.”

Dat doen ze met de steun van Ricky ‘The Hitman’ Hatton. Deze voormalige professionele bokser werd in zijn carrière viermaal wereldkampioen en is nu ambassadeur van Tackling Minds. “Ricky is een goede vriend van mijn partner Jenny”, verklaart Lyons.

“Toen ik nog worstelde met mijn verslaving bood hij me al morele steun. Hij zag me opknappen door het vissen en zei volmondig ja toen ik hem polste of hij als bekende Brit wilde helpen om het stigma rondom geestelijke gezondheid af te breken. Samen willen we zoveel mogelijk mensen helpen om een nieuwe bladzijde om te slaan op hun levensreis.”

Vorm van therapie

 
Deelnemers melden zichzelf aan of worden via huisartsen, scholen, sociaal werkers, mental health officers of andere hulpverleners doorverwezen. “We hebben al vrij snel contact gezocht met de National Health Service om te laten zien wat we met Tackling Minds doen”, zegt Lyons.

“Daar waren ze direct enthousiast en zagen ze de potentie, zodat sportvissen nu als vorm van therapie kan worden voorgeschreven (social prescribing). Deelnemers met een doorverwijzing van een erkend hulpverlener hoeven dan ook niets te betalen.”

Lyons is dankbaar dat het project anderhalf jaar na zijn laatste ‘detox’ al zo’n vlucht heeft genomen. “Het is fantastisch om te zien dat sportvissen zo’n positieve uitwerking heeft. Sommige mensen zitten zo diep in de put dat ze daar zonder hulp niet uitkomen.

Wetenschappelijk onderzoek

 
De contacten die Lyons legde met hulpverleners leidden ook tot een partnership met de Anglia Ruskin University en online hengelsportwinkel Angling Direct. Zij doen onder leiding van professor Lee Smith gezamenlijk onderzoek naar wetenschappelijk bewijs voor de positieve invloed van sportvissen op de mentale en fysieke gezondheid.

De hypothese is dat vissen als therapeutische activiteit in een blauw-groene omgeving – twee onafhankelijk bewezen parameters – het mentale en fysieke welzijn verbetert. Aangezien data over dit onderwerp tot nog toe schaars zijn, is onder bijna 2.500 deelnemers (waarvan 200 niet-sportvissers) in Engeland, Schotland, Wales en Ierland een enquête uitgezet om meer informatie te verzamelen.

De resultaten van dit onderzoek – voor zover bekend het eerste in zijn soort – worden in de loop van dit jaar verwacht.Gerelateerde berichten
06 sep 2021 Viswedstrijd in PI Veenhuizen bekrachtigt bijzondere samenwerking 3188 In Veenhuizen vond zaterdag een bijzondere viswedstrijd plaats op een bijzondere plek. Binnen de hekken van de penitentiaire inrichting (PI) Veenhuizen gooiden drie teams een hengeltje uit. Met de viswedstrijd werd de samenwerking tussen PI Veenhuizen, Sportvisserij Nederland, Sportvisserij Groningen Drenthe, Hengelsportvereniging Veenhuizen en Harkboot.nl bekrachtigd. 26 apr 2021 Healing waters - veteranen helpen via sportvissen 2721 Veteranen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) helpen door middel van het sportvissen. Dat is de essentie van het project Healing Waters. Oud-marinier en gepassioneerd vliegvisser Theo Bakelaar (74) licht de helende werking van de hengelsport toe. 06 mrt 2021 Kijk het verkiezingsdebat over preventie, gezonde leefstijl, sport en bewegen terug 2168 Op donderdag 4 maart vond een verkiezingsdebat plaats met als thema preventie, gezonde leefstijl, sport en bewegen. Het debat, uitgezonden door Nieuwspoort, is hieronder volledig terug te kijken. 29 jun 2018 Vissen is gezond 8476 "Ga toch vissen, adviseert de dokter". Regelmatig berichten media dat Nederlanders te weinig bewegen en dat dit gezondheidsrisico’s met zich mee brengt. Vooral een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressieve klachten scoren hoog. Sportvissen blijkt een goede remedie. 17 mrt 2016 Getraumatiseerde veteranen gaan vissen op het Paterswoldsemeer 5804 Een groep veteranen met PTSS gaat vrijdag bij wijze van therapie vissen op het Paterswoldsemeer. 09 okt 2014 Bewijs: van sportvissen word je een beter mens! 7130 Sportvissen is één van de meest toegankelijke buitensporten. Vrijwel iedereen, ongeacht leeftijd, inkomen of zelfs fysieke gesteldheid, kan sportvissen. En de sport is ook al lang niet meer 'alleen voor mannen'. De Huffington Post, één van de meest vooraanstaande nieuwswebsites in Amerika, legt aan de hand van wetenschappelijke onderzoeken uit dat sportvissen bovenal gezond is. 16 aug 2011 Vissen werkt therapeutisch 7427 De Humboldt Universiteit in Berlijn was van 1 t/m 4 augustus het toneel van de zesde editie van de World Recreational Fishing Conference. Een congres dat driejaarlijks wordt georganiseerd voor alle belangrijke wereldwijde sportvisserijorganisaties om ervaringen en kennis met elkaar uit te wisselen. 07 apr 2011 Probleemjongeren in het gareel met sportvistherapie 12695 Sportvissen is een van de meest beoefende vormen van openluchtrecreatie en heeft een grote aantrekkingskracht op de jeugd. Daarbij heeft het vaak ook een positief effect op jongeren met gedragsproblemen of ontwikkelingsstoornissen zoals ADHD en PDD-NOS.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.