Gesloten tijd voor aassoorten én vissoorten (video)

95637
04 apr 2023

Van 1 april tot de laatste zaterdag van mei is het verboden om in Nederlands binnenwater te vissen met vrijwel alle soorten kunstaas. Ook voor een aantal vissoorten geldt deze periode in Nederland als gesloten tijd. In deze video vertellen wij jou alles over de gesloten tijd.

Allereerst is er de gesloten tijd voor aassoorten. Van 1 april tot de laatste zaterdag van mei is het verboden om in het Nederlandse binnenwater te vissen met vrijwel alle soorten kunstaas, een dode aasvis, stukje dode aasvis en slachtproducten. Enige uitzondering zijn kunstvliegen die kleiner zijn dan 2,5 cm.



Daarnaast geldt in Nederland een gesloten tijd voor een aantal vissoorten. Vang je zo’n vis in die periode, dan moet je deze met de grootst mogelijke zorgvuldigheid behandelen en direct in hetzelfde water terugzetten.

De belangrijkste gesloten tijden voor vissoorten zijn:

  • De snoek, van 1 maart tot de laatste zaterdag van mei
  • Snoekbaars en baars, van 1 april tot de laatste zaterdag van mei

Maart

Over de maand maart bestaat nog wel eens onduidelijkheid. In maart mag je volgens de Nederlandse wet namelijk wél gewoon vissen met kunstaas of een dood visje, maar geldt ook de gesloten tijd voor snoek. Dit betekent echter niet dat je in maart niet op snoek mag vissen. Het betekent alleen dat als je in maart een snoek vangt, dat je deze dan direct terug moet zetten.

Op grond van de algemene voorwaarden die bij de VISpas horen, moet snoek in Nederland trouwens vrijwel overal het hele jaar door direct worden teruggezet. Dat is ook de reden waarom er in Nederland zo veel prachtige, grote snoeken zwemmen.

Klik hier voor meer informatie over de gesloten tijden.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.