Resultaten visserijkundige onderzoeken LHV de Rietvoorn en HSV Heusden

2637
11 mrt 2022

De visserijkundige onderzoeken van vorig jaar winter en begin dit jaar zijn weer afgerond. Jaarlijks wordt er door Sportvisserij Nederland een groot scala aan visonderzoeken uitgevoerd. Dit keer op het programma stonden wateren de Besselinkschans in Lichtenvoorde van LHV de Rietvoorn en ‘De Drie Meren’ in Vlijmen van HSV Heusden.

Eind vorig jaar werd de Besselinkschans voor LHV de Rietvoorn in Lichtenvoorde afgevist. In totaal werd er zo’n 500 kilo vis gevangen, waarvan een groot deel qua gewicht uit karpers bestond. Er was echter ook een mooi bestand aan brasem en blankvoorn aanwezig. Daarnaast was de snoek goed vertegenwoordigd met 37 stuks, waarvan de grootste 84 cm was. Met 12 vissoorten heeft deze plas een gevarieerd visbestand.

Door het nemen van inrichtingsmaatregelen – niet meer maaien van oevervegetatie – is de blankvoornstand en de snoekstand aangetrokken. Ook andere vissoorten profiteren hiervan. Door het nemen van de in 2009 door Sportvisserij Nederland aanbevolen maatregelen, is de totale visbiomassa is meer dan verdubbeld.


Kruiskarper met aalscholverschade water De Drie Meren

De Drie Meren (Vlijmen)

Begin januari was het water ‘De Drie Meren’ in Vlijmen aan de beurt voor een onderzoek. Dit water was nog nooit eerder bemonsterd en de HSV Heusden was dus erg benieuwd welke resultaten er uit de visserij zouden komen. Hengelsportvereniging Heusden is een vrij jonge vereniging die is voortgekomen uit de fusie van vier verenigingen.

Met de zegen werden grote vissen gevangen, waaronder veel zeelt, karper en een snoek van ruim 6 kilo. De elektrovisserij leverde veel kleinere vis op, waaronder kruiskarpers en blankvoorns. De vissen lagen goed verstopt tussen de vegetatie en andere schuilgelegenheden zoals duikers. In de laatste zegentrek werd als klap op de vuurpijl een partij grote brasem van in totaal 200 kilo gevangen. De vereniging kan tevreden terugkijken op deze geslaagde dag.

> Lees hier meer over visserijkundig onderzoek.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.