28 mei einde gesloten tijden - vissen maar! (video)

29302
25 mei 2022

Op zaterdag 28 mei eindigt de gesloten tijd voor aassoorten. Dat betekent dat je op 28 mei weer met kunstaas mag vissen èn met vliegen groter dan 2,5cm. Dus waar wacht je op? Snel naar de waterkant!

Maar let op: check altijd even de VISplanner of je ergens mag vissen met jouw VISpas en tik het water aan om te zien of er specifieke regels van toepassing zijn. Dan voorkom je een mogelijke boete.

Gesloten tijden - zo zit het


Over de gesloten tijden voor snoek en kunstaas bestaat nogal eens verwarring. Dit omdat ze elkaar grotendeels verlappen, maar niet helemáál gelijk lopen – terwijl het in beide gevallen om roofvis gaat. Hoe zit het nu precies?

De algemene gesloten tijd voor kunstaas loopt van 1 april tot de laatste zaterdag van mei. In die periode is het verboden om in het Nederlandse binnenwater te vissen met alle soorten kunstaas (uitgezonderd kunstvliegen kleiner dan 2,5 cm).

Ook voor een aantal vissoorten – waaronder baars en snoekbaars – geldt deze periode een gesloten tijd. Vang je in die periode toch zo’n soort, dan moet je die met de grootst mogelijke zorgvuldigheid behandelen en direct terugzetten in hetzelfde water. Check de uitlegvideo:Direct terugzetten

De gesloten tijd voor snoek loopt van 1 maart tot de laatste zaterdag van mei en begint dus een maand eerder dan die voor andere roofvis. Daardoor ontstaat nog wel eens verwarring. Als je in maart immers wél gewoon met kunstaas of een dood visje mag vissen, hoe sluit je dan snoekvangsten uit?

Wat de wet in feite bedoelt is dat je in maart in Nederland gewoon op roofvis mag vissen – ook op snoek – maar áls je in die maand een snoek vangt, dan dien je die direct terug te zetten in hetzelfde water.

Op grond van de algemene voorwaarden bij de VISpas moet snoek in Nederland sowieso vrijwel overal het hele jaar door direct worden teruggezet. Juist dankzij die regel zwemmen in ons land zoveel prachtige, grote snoeken rond.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.