Jouw vereniging maatschappelijk zichtbaar! (video)

1797
25 apr 2022

Voor een hengelsportvereniging is het erg belangrijk om een goede relatie met de gemeente te onderhouden. Ook als het visrecht stilzwijgend wordt verlengd en gemaakte afspraken worden nagekomen is de investering in een goede verstandhouding van belang.

Het gebruik van openbaar water als viswater is namelijk niet altijd meer vanzelfsprekend. Verschillende politieke discussies - variërend van de inzet van publieke gelden tot aan het dierenwelzijnsvraagstuk - leiden steeds vaker tot kritische vragen in de gemeenteraad.

Het is daarom van belang dat de gemeente de hengelsportvereniging kent als betrouwbare partner die de lokale samenleving wat te bieden heeft.

Hengelsport heeft enorme maatschappelijke waarde

De hengelsportvereniging is vaak de grootste vereniging binnen een gemeente. Veel hengelsportverenigingen zetten zich in op maatschappelijk vlak en hebben daarbij veel raakvlakken met het gemeentelijke beleid.

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat vissen de mentale gezondheid bevordert door de rust die het geeft. Het vermindert stress, angst en depressie, maar leidt ook tot verbeterde sociale relaties. Ook (of misschien wel juist) onder kwetsbare mensen.

Jouw vereniging in de kijker met Samen VISsen en Vislessen

De zichtbaarheid van deze maatschappelijke hengelsportactiviteiten is net zo belangrijk als de activiteiten zelf. Want als een ambtenaar of wethouder hiervan niet op de hoogte is, hoe kun je dat belang dan meewegen? Dat jouw hengelsportvereniging mooie dingen doet is natuurlijk het belangrijkst, maar het is ook van belang om dit aan de omgeving te laten zien.

Projecten als Samen VISsen (www.samenvissen.nl) en vislessen op de basisschool (www.vissenschool.nl) helpen om diverse doelgroepen kennis te laten maken met het vissen en laten ervaren wat vissen met je doet. Vanuit deze projecten helpen wij jouw vereniging door bijvoorbeeld persberichten over deze activiteiten te sturen naar lokale media.

Samen VISsen

Binnen het Samen VISsen programma gaan vrijwilligers van hengelsportverenigingen vissen met bewoners van zorginstellingen. Dankzij het uitzinnige enthousiasme van de vrijwilligers die hieraan meewerken hebben de deelnemers steevast een dag om nooit te vergeten. Ouderen uit zorginstellingen zijn immers vaak eenzaam, zeker na de afgelopen twee jaar waarin bezoek en activiteiten zeer beperkt waren door corona.

www.samenvissen.nl

Vislessen

Vislessen richten zich op het leren vissen van de jeugd. Zij krijgen eerst een leuke theorieles over de onderwaterwereld, waarna ze vol energie naar de waterkant gaan. Veel kinderen komen hier - voor het eerst - op een verantwoorde manier in aanraking met het vissen. 

Door deze leuke ervaring zullen ze op latere leeftijd ook eerder geneigd zijn om weer te gaan vissen. Daarnaast is het een mooie manier om jeugd kennis te laten maken met de hengelsportvereniging. Meer informatie over de projecten? Neem eens een kijkje op www.samenvissen.nl en www.vissenschool.nl of neem contact op met jouw hengelsportfederatie.
Gerelateerde berichten
07 apr 2022 Verenigingen vragen massaal de Online Jeugdvergunning aan 1884 Kinderen tot 14 jaar kunnen inmiddels bij meer dan 250 hengelsportverenigingen gratis kennis maken met de hengelsport. Deze verenigingen hebben de gratis Online Jeugdvergunning geactiveerd in hun ledenadministratie. Bijna 6000 kinderen hebben in 2021 gebruik gemaakt van deze vergunning! 15 feb 2022 Cursus VIScoach en VISmeester - meld je nu aan! 3408 In maart start Sportvisserij Nederland weer met de cursussen voor jeugdvrijwilligers. Door de versoepelde coronaregels kunnen we weer fysiek bij elkaar komen op verschillende locaties in het land. Als vrijwilliger van een hengelsportverengingen of federatie hoef je dus nooit ver te reizen om een cursus te volgen. De cursussen op het gebied van jeugdwerk zijn leerzaam én gratis! 30 nov 2021 Vislessen zijn in trek! 2692 Ondanks de beperkende maatregelen door corona hebben in het afgelopen jaar bijna 4.000 kinderen een visles gekregen. Dankzij de inzet van de VISmeester, vrijwilligers uit de hengelsport en ouders van leerlingen hebben deze kinderen kennis opgedaan over de onderwaterwereld en dichtbij school een paar uur heerlijk kunnen vissen. 23 nov 2021 Samen VISsen 2021: 64 onvergetelijke dagen 2298 Een jaar vol Samen VISsen uitjes heeft weer voor onvergetelijke ervaringen gezorgd. Ondanks de beperkte mogelijkheden begin 2021, heeft de tweede helft van het jaar veel goed gemaakt. Dankzij de inzet van een groot aantal vrijwilligers konden honderden bewoners van zorginstellingen genieten van een fantastisch VISuitje! 28 okt 2021 Samen VISsen zorgt voor een onvergetelijke dag! 2498 Sinds 2019 organiseren tientallen hengelsportverenigingen door het hele land gratis Samen VISsen uitjes. Zij worden hierin ondersteund door Sportvisserij Nederland en de eigen federatie. Met zo’n Samen VISsen uitje willen we bewoners van zorginstellingen een onvergetelijke dag bieden. En dat lukt!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.