Vrijwilliger van de maand Henny Wiekenkamp - 'Bindende factor'

1603
29 jul 2022

Een jaar of zeven geleden kwam Henny Wiekenkamp (70) aangezeild bij HSV De Snoek in Harderwijk. “Na een lange vaartocht was ik op zoek naar een ligplaats voor mijn sloepje. Mijn oog viel op een plek in de botenhaven van De Snoek, maar om daarvoor in aanmerking te komen moest je wel lid zijn van de vereniging.”

Nadat dit was geregeld, zag hij dat ze bij De Snoek op zoek waren naar een jeugdbegeleider. “Aangezien ik graag met de jeugd werk – ik was al actief als vrijwilliger bij verschillende zorginstellingen – ben ik in dat gat gesprongen. Samen met een andere vrijwilliger hebben we de op dat moment slapende jeugdafdeling opnieuw in de steigers gezet.”

Sociaal aspect

 
Na zes jaar staat er nu een team van vier mensen dat het jeugdwerk voor haar rekening neemt. “Jonge, enthousiaste mensen die  echt hun stinkende best doen om de jeugd mee te nemen, dat is echt leuk om te zien. Ze zijn sportvis-technisch ook bijzonder  deskundig – daar kan ik bij lange na niet aan tippen. Ik ben meer de opa-figuur die het geheel als een soort cement allemaal bij elkaar
houdt.”Dat sociale aspect is volgens Wiekenkamp heel belangrijk. “Als het bij de club ongezellig is, dan is het vissen ook snel klaar. De jeugd kan tegenwoordig uit zoveel sporten en activiteiten kiezen, die vinden zo weer wat anders.”
 

Roofvisdag

 
Via activiteiten zoals beginnerscursussen (eerst twee theorielessen en daarna ‘afvissen’ voor het diploma), familiedagen, uitstapjes naar visvijvers, karperclinics en streetfishing wedstrijden proberen Wiekenkamp & co de jonge sportvissers te enthousiasmeren.

“De roofvisdag is daarbij het evenement van het jaar. Dan stappen de kids in de boot bij een ervaren roofvisser, gaan ze de Randmeren op en leren ze een-op-een de fijne kneepjes van het roofvissen. Op zo’n dag zie je ook de wat meer teruggetrokken jongens en meisjes  helemaal opleven en zelfvertrouwen tanken. De blije gezichten op alle foto’s die in de loop van de dag binnenstromen spreken boekdelen. Dat is fantastisch, daar doe je het allemaal voor.”


 

Appgroep

 
Om de vinger aan de pols te houden bij de doelgroep hebben Wiekenkamp en zijn collega’s de appgroep Fisherman’s friends in het leven geroepen. “Daar zijn zo’n 26 kinderen lid van en daarin worden vangstfoto’s gedeeld, vistips gegeven en doen we als jeugdcommissie oproepen. Zo vragen we de kids soms om ideeën voor activiteiten. Op die manier betrek je hen erbij en weet je zeker
dat wat we bedenken en organiseren ook daadwerkelijk aanslaat bij de doelgroep.”

Door strenge eisen te stellen aan het berichtenverkeer – alleen appen over sportvissen en dit niet na 21.30 uur doen – werkt het prima. “Schermpjes zijn tegenwoordig een hulpmiddel om kinderen achter het scherm vandaan en naar buiten te krijgen.”

Bron: Het VISblad - aug 2022
Gerelateerde berichten
27 jun 2022 Vrijwilliger van de maand Sjonny Janssen: ‘Gezellig en uitdagend' 2464 De hengelsport drijft op de inzet van vrijwilligers. Zowel verenigingen, federaties als Sportvisserij Nederland kunnen niet zonder de hulp van enthousiaste sportvissers. Ben jij na het lezen van dit artikel ook geïnspireerd om je steentje bij te dragen? Neem dan contact op met je hengelsportvereniging of -federatie. 28 mei 2022 Vrijwilliger van de maand: 'Alles voor mijn cluppie' 1957 De hengelsport drijft op de inzet van vrijwilligers. Zowel verenigingen, federaties als Sportvisserij Nederland kunnen niet zonder de hulp van enthousiaste sportvissers. Ik weet nog als de dag van gisteren hoe ik zo’n vijftig jaar geleden in één klap verliefd werd op deze vijver”, vertelt Peter Jansen (64) terugblikkend op zijn eerste ‘ontmoeting’ met het stukje natuur onder de rook van Heerlen. 06 mei 2022 Vrijwilliger van de maand: 'Hotline naar de gemeente' 1996 Zo’n twintig jaar geleden was Frank Post (53) in Hengelo aan het vissen toen een jochie hem vroeg om een nieuw haakje aan zijn lijn te zetten. “Toen vroeg ik me af wat zo’n kind aan de waterkant doet als hij dat niet zelf kan? Een paar dagen later raakte ik tijdens een controle met een bestuurder van Ons Genoegen over het voorval aan de praat en uitte ik mijn zorgen.” 05 apr 2022 Vrijwilliger van de maand: gebruik je sportvis-know how 1570 Al op zijn vijftiende rolde Bart van Iterson (52) het vrijwilligerswerk in. “Toen bracht ik voor de Amsterdamse Hengelsport Vereniging (AHV) de bevisbare oevers van de Molenwijk in Amsterdam-Noord in kaart. Zodoende ben ik bij de commissie waterbeheer terechtgekomen.” Daar ontdekte hij dat vissen met een hengel eigenlijk vreselijk inefficiënt is. 26 feb 2022 Vrijwilliger van de maand - 'Leuk en belangrijk' 2135 In 2018 zag het Spiegelkarperproject (SKP) Gouda het levenslicht. Na eerder al wat hand- en spandiensten voor HSV GHV/Groene Hart te hebben verricht als vrijwilliger, betekende dit project voor Niels Koetsier (24) de opmaat naar een vastere rol binnen de vereniging.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.