Terugkijken: onderzoek naar mysterieuze kwabaal (video)

1913
28 jul 2022

De kwabaal is onlangs herontdekt in Friesland, waar de vis al lange tijd was uitgestorven. Onderzoek en maatregelen van Sportvisserij Nederland en diverse partners zorgen voor een terugkeer van deze soort in de Nederlandse wateren. Verschillende media pakten het nieuws op. Zo berichtte EenVandaag over het project Swimway Vecht.

In de EenVandaag-uitzending van afgelopen zaterdag kwam o.a. Jan Kamman van Sportvisserij Nederland over het project Swimway Vecht van aan bod. In dit project wordt er over meerdere jaren onderzoek gedaan naar de trek van vissen (vismigratie) in de rivier de Vecht, die vanuit Duitsland door Overijssel naar het Flevolandse Ketelmeer stroomt.

Project Swimway Vecht

Voor het onderzoek werden honderden vissen gevangen, waaronder ook een aantal kwabalen. Die kregen een gps-zender. Daaruit bleek volgens Jan Kamman van Sportvisserij Nederland dat de kwabaal gewone vistrappen niet kan passeren. "De kwabaal is een bodemvis en kan niet springen."
 
Om ervoor te zorgen dat de vis wel door de Vecht kan zwemmen en kan zoeken naar een geschikte plek om zich voort te planten, werd bij een aantal stuwen naast een vispassage ook een nevengeul gegraven.
 
Lees hier het volledige artikel en check hier meer over het onderzoek Swimway Vecht.

Bekijk hier de reportage:


Gerelateerde berichten
04 apr 2022 Swimway Vecht: vismigratie in kaart (video) 3013 Waar in de Overijsselse Vecht liggen de belangrijkste migratieknelpunten voor trekvis en hoe is de vismigratie in het gehele riviersysteem – vanaf de bron van de Vecht in Duitsland tot aan de zee en weer terug – te verbeteren? Deze vragen stonden centraal in het Nederlands-Duits onderzoek Swimway Vecht, dat in 2019 startte en onlangs werd afgerond. Het eindrapport bevat leerzame conclusies en laat zien dat er volop perspectief is voor verbetering. 20 jan 2022 Wist je dat: Vissengeluiden 3097 Dat je vissen kunt verjagen met harde geluiden en gestamp op de oever, weten veel sportvissers wel. Het is minder algemeen bekend dat veel vissen zélf ook ‘herrie’ maken. Onderzoeker Baudewijn Odé van FLORON bestudeert al enkele jaren vissengeluiden en weet hier inmiddels het nodige van. 13 dec 2021 Wist je dat - zoetwaterkabeljauw (kwabaal) 2754 In Nederland zwemt één vissoort rond die hartje winter al de lentekriebels heeft: de kwabaal. Deze kabeljauwachtige paait zodra de watertemperatuur haar laagste punt heeft bereikt. Door klimaatopwarming en het verdwijnen van geschikt leefgebied is de kwabaal de laatste decennia erg zeldzaam geworden in ons land. 15 aug 2019 Kwabalen planten zich weer voort in de Beerze 4645 Omdat de kwabaal (spreek uit: kwab-aal) in de jaren ’70 van de vorige eeuw volledig verdwenen was uit de Brabantse beek de Beerze, zetten Waterschap de Dommel en Sportvisserij Nederland hier van 2009 tot en met 2013 nieuwe kwabalen uit. Het was al bekend dat de vissen goed groeiden en ook paairijp werden, maar jonge kwabaaltjes bleven lange tijd onvindbaar. Op dinsdag 23 juli werd een heel klein exemplaar van 13 centimeter gevangen. Daaruit blijkt dat de kwabalen zich nu ook zelfstandig hebben voortgeplant. 08 mrt 2017 Kabaal van de kwabaal (video) 5972 (Bron: Nature Today) Midden in de winter, wanneer het water op zijn koudst is, is de kwabaal in paaistemming. En dat laat de hij luid en duidelijk horen. Om elkaar te kunnen vinden maken ze namelijk geluiden. Afgelopen winter gingen onderzoekers van RAVON gewapend met een onderwatermicrofoon op zoek naar het geluid van de kwabaal. Met succes! Op sommige nachten was het geluid de meest luide klank onderwater.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.