Vang5: Een schone stek (video)

2807
17 aug 2022

Met de in 2021 gestarte 'Vang5-campagne' roept Sportvisserij Nederland alle sportvissers op om elke keer dat zij gaan vissen rond hun stek minimaal vijf stuks afval mee te nemen óf vijf minuten afval op te ruimen. De campagne is inmiddels goed ingeburgerd en de waterkant is al een stuk schoner. Sportvisserij Nederland haakt nu ook aan bij een groots initiatief van de Rijksoverheid om het zwerfafvalprobleem te tackelen.

Inmiddels zijn al duizenden Vang5-opruimsets besteld. Veel sportvissers én hengelsportverenigingen hebben zich van hun beste kant laten zien, waardoor de waterkant op veel plaatsen al een stuk schoner is. Tijdens de ZomerVISkaravaan, viswedstijden en vislessen met basisschoolleerlingen is er ook fanatiek opgeruimd. 

Kijk hier aflevering 4 van VIS TV XL 2022 om een aantal ‘schoonmaakhelden’ in actie te zien en hun verhaal te horen.


Zomer afval

In de zomer wordt er veel gerecreëerd langs de waterkant dus hoopt het afval zich sneller op. Daarom vragen wij sportvissers nogmaals om tijdens of na het vissen even vijf stuks afval mee te nemen of vijf minuten vuil te ruimen. Meer of langer afval opruimen mag natuurlijk ook! Maar ook in de herfst en winter is het een kwestie van onderhouden. De komende maanden loopt er ook een social media campagne om alles op alles te zetten om schoon het najaar in te gaan.

Schouders onder Schoon

Ook de Rijksoverheid neemt het zwerfafvalprobleem serieus en is een campagne met de naam ‘Schouders onder Schoon’ gestart. De campagne is door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ontwikkeld voor mensen die al af en toe iets opruimen en mensen die er positief tegenover staan. Eén derde van de Nederlanders raapt af en toe al afval op, blijkt uit onderzoek. Sportvisserij Nederland juicht dit toe en is daarom supporter van de deze zwerfafvalcampagne.

 

Laat je zien!

Op Instagram via de hashtag #Vang5 zie je sportvissers die al mee doen. Laat hier gerust een leuke post achter met jouw verzamelde afval om het goede voorbeeld te geven. Ook vragen we iedereen die meedoet aan de Vang5-campagne om zijn schoonmaakactie aan te melden via vang5.nl, zodat een goed beeld ontstaat van het effect van deze campagne.

Opruimsetje

De Vang5-opruimset is in onze webshop te koop van 20,- voor 15,- euro!
Ook hengelsportverenigingen kunnen voor hun evenementen en vrijwilligers opruimsets plus promotiemateriaal bestellen. Hiervoor kunnen zij het best rechtstreeks contact opnemen met de eigen hengelsportfederatie.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.