Anja Groot wereldkampioen dobbervissen!

9247
21 aug 2022

Anja Groot (34) is de nieuwe wereldkampioen zoetwatervissen bij de dames. Na een zinderende finale in het Franse Gravelines pakte ze gisteren met slechts 48 gram verschil het goud in het individueel klassement. Daarmee voegde ze alweer de vierde wereldtitel toe aan haar omvangrijke palmares.

Fotograaf: Oliver Wimmer

Het verschil tussen Groot en de nummer twee, Díana Walter-Barna uit Hongarije, was minimaal: één of twee visjes. “Het zat ontzettend dicht bij elkaar”, blikt Groot terug op de slotdag van de 28e editie van het WK Dobbervissen voor dames. “In de laatste tien minuten van de wedstrijd ving ik nog vijf visjes die samen zo’n 100 gram wogen – en die heb ik hard nodig gehad.” Na het eindsignaal duurde het gezien de close finish even voordat de uitslag in het individueel klassement was berekend. “Dat was zenuwslopend. Vanwege de spanning kon ik niet eens een croissantje eten.”Anja Groot volgt Floor Verhoeven op als wereldkampioen zoetwatervissen

Zenuwen en ontlading

Op het moment dat de uitslag officieel was, volgde de ontlading. “Dit is fantastisch, al het moet allemaal nog wel even landen”, zegt Groot. Ondanks dat ze nu reeds voor de vierde keer individueel wereldkampioen is – na eerdere titels in België (2015), Hongarije (2017) en Polen (2018) – went het succes nooit. “Iedere keer is anders en op zijn eigen manier heel bijzonder”, vertelt de kersverse winnares die het stokje overneemt van ploeggenoot Floor Verhoeven (zij won vorig jaar goud aan de Lage Vaart bij Lelystad). “Bij dit WK was het bijvoorbeeld een kwestie van peuteren op kleine vis. Dat is niet direct een visserij die me bijzonder goed ligt, dus dan is het extra mooi als je er zo’n resultaat uit weet te slepen.”

Team Holland zevende

In het landenklassement kon de Nederlandse damesploeg bij de technische en lastige visserij (lichte dobbers, dunnen lijnen en kleine haakjes) aan de rivier de Aa in het noordwesten van Frankrijk helaas geen potten breken. Team Holland eindigde als zevende van de twaalf deelnemende landen. “Als ploeg waren we gebrand op het behalen van een medaille, van welke kleur dan ook”, zegt Groot. “We hebben al diverse keren laten zien van wereldniveau te zijn en het is jammer dat het dit keer niet gelukt is om ons op het podium te vissen. Een individuele gouden plak is heel erg mooi, maar wereldkampioen worden met de ploeg is het ultieme doel.”De individuele einduitslag van het WK Dobbervissen Dames 2022


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.