VISpas - meest gestelde vragen en antwoorden

10988
16 dec 2022

Met name rond de jaarwisseling krijgt Sportvisserij Nederland de nodige telefoontjes met vragen over de VISpas en aanverwante zaken. Bellen is vaak niet nodig, want bij de Frequently Asked Questions (FAQ) op onze site vind je antwoorden op de meest gestelde vragen. Daarvan lichten we er hier een aantal uit.

Wanneer ontvang ik mijn VISpas voor 2023?

Heb je een machtiging voor automatische incasso afgegeven, dan ontvang je half december de nieuwe VISpas. Heb je als VISpashouder voor 5 december zelf het verschuldigde bedrag overgemaakt, dan ontvang je de VISpas voor 1 januari. Nieuwe leden die onlangs online of in de winkel de VISpas hebben besteld, krijgen deze binnen drie weken thuisgestuurd. In de tussentijd ontvang je een Voorlopig Bewijs van Lidmaatschap (VBL). Dat is één maand geldig en hiermee mag je direct vissen.

Mag ik met de VISpas overal in Nederland vissen?

Nee, helaas mag je met de VISpas niet overal vissen. Dat mag wel in alle wateren die zijn opgenomen in de verschillende Lijsten van VISwateren die je bij de VISpas krijgt: dit is de Gezamenlijke lijst van Nederlandse VISwateren en eventueel een lijst van VISwateren van jouw hengelsportvereniging. Die twee gecombineerd zijn inmiddels goed voor meer dan 90% van het Nederlandse water. Deze wateren kleuren donkerblauw op de VISplanner (www.visplanner.nl) en in de gratis VISplanner app.

Hoe werkt de VISplanner?

De VISplanner geeft niet alleen aan waar je met jouw VISpas mag vissen. In combinatie met de VISpas is de VISplanner ook een rechtsgeldige toestemming om bij controle aan te tonen dat je in een bepaald water mag vissen. De papieren versie van de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren en de Aanvulling 2023 wordt daarom niet meer automatisch bijgesloten bij de VISpas – dit geldt per 2023 ook voor de Kleine VISpas. Dat spaart het milieu en kosten.

Mag ik overal ’s nachts of met drie hengels vissen?

Nee, in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren en in de VISplanner staat met het symbool van een ‘maantje’ aangegeven waar nachtvissen is toegestaan. Met het symbool ‘drie’ wordt aangegeven of er op een water met een derde hengel mag worden gevist.

Waar blijft mijn sticker voor de NachtVIS- en/of Derde Hengeltoestemming?

Degenen die gebruikmaken van automatische incasso ontvangen de sticker voor de NachtVIS- en/of Derde Hengeltoestemming vóór 1 januari per post (let op: deze wordt niet samen met de VISpas(sen) verstuurd). Koop je online een toestemming, dan ontvang je de bijbehorende sticker binnen drie weken. Per mail krijg je bovendien een tijdelijk document dat één maand geldig is en waarmee je direct mag vissen.

Moet ik voor iedere VISpas een aparte sticker kopen?

Nee, als je meerdere VISpassen hebt hoef je de toestemming voor het nachtvissen of vissen met drie hengels maar op één VISpas te plakken – op welke dat is maakt niet uit. Je moet natuurlijk wel altijd die specifieke VISpas bij je hebben om te laten zien bij een eventuele controle.


Check hier alle veel gestelde vragen!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.