Vrijwilliger van de maand: Jan van der Werf

1412
18 jan 2023

Het begon meer dan tien geleden met een keertje meelopen met een wedstrijdcontroleur. Daarna werd hij zelf controleur bij wedstrijden, nam hij zitting in de jeugdcommissie van Sportvisserij Fryslân, werd hij actief als VISmeester, hielp hij bij de ZomerVISkaravaan, voegde hij zich bij het calamiteitenteam van de federatie, ging hij voor diezelfde organisatie aan de slag als controleur én startte hij als Samen VISsen coach. Dat Jan van der Werf (71) uit Lemmer onlangs de ‘Vrijwilliger van het jaar Bokaal’ kreeg uitgereikt door voorzitter Obe Veldman van Sportvisserij Fryslân, was niet meer dan logisch.

Sociale aspect

“Ik heb het als vrijwilliger in de hengelsport ontzettend naar mijn zin”, verklaart Jan zijn niet aflatende inzet. “Het
sociale aspect vind ik erg leuk en het is prachtig om mensen van jong tot oud aan de waterkant te zien genieten.” Zijn
tomeloze enthousiasme werkt daarbij aanstekelijk. “Na een visles op een basisschool in Franeker kreeg ik twee weken
later bericht van de lerares. Die had toen ze door de stad fietste al haar leerlingen die de visles hadden gevolgd vissend aan de waterkant gespot. Het is fantastisch om kinderen achter de computer vandaan te kunnen halen en ze met de hengel naar buiten te laten gaan.”

Intens genieten

Ook de Friese verzorgingshuizen met wiens bewoners hij naar de waterkant gaat leggen ieder jaar weer contact voor nieuwe afspraken om te gaan vissen. “Het Samen VISsen project slaat enorm aan”, weet hij ook als vrijwilliger van een woonzorgcentrum in Lemmer. “In de natuur aan het water vertoeven is iets waar die mensen intens van kunnen
genieten. Daarbij is het voor sommigen een soort herbeleving van hun jeugd, terwijl anderen juist voor het eerst kennismaken met de hengelsport. Zo was er een vrouw die nog nooit had gevist, maar wel een hele mooie brasem wist te vangen. Ze straalde helemaal en had een glimlach van oor tot oor. Stiekem geniet ik dan misschien nog wel
meer dan degene die de vis vangt.”

Understatement

Dat Jan altijd klaar staat voor de sportvisserij is een understatement van jewelste. Het bestuurslid van HSV Lemmer
is daarbij niet alleen binnen, maar ook ver buiten Friesland actief. Zo reist hij voor Sportvisserij Nederland door het hele land om bij tal van activiteiten een helpende hand toe te steken. “Het is heel simpel: waar ze me nodig hebben, daar ga ik heen. Het geeft namelijk bijzonder veel voldoening om mensen van het sportvissen te zien genieten. Daar offer ik het leeuwendeel mijn vrije tijd – ik zing ook nog in het Lemster Mannenkoor – heel erg graag voor op.”

De hengelsport drijft op de inzet van vrijwilligers. Zowel verenigingen, federaties als Sportvisserij Nederland kunnen niet zonder de hulp van enthousiaste sportvissers. Ben jij na het lezen van dit artikel ook geïnspireerd om je steentje bij te dragen? Neem dan contact op met je hengelsportvereniging of -federatie.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide