Schurftvis, een onbekende platvis - bijvangst

2284
07 feb 2023

De schurftvis vang je niet zo snel aan de hengel, maar deze platvis uit de familie van de botachtigen komt in de zomer wel algemeen voor langs de Nederlandse kust. In dit artikel zoomen we in op deze platvis met een rafelrandje.

In tegenstelling tot zijn bijzondere naam heeft de schurftvis (Arnoglossus laterna) een vrij normaal uiterlijk. Met zijn slanke lichaam, lichtbruine tot grijze kleur en hier en daar verspreid wat vage donkere vlekken lijkt hij op meerdere andere soorten platvissen – misschien nog wel het meest op het zeldzamere ‘witje’.

Het meest opvallende aan de schurftvis zijn de gerafelde vinnen en het rommelige uiterlijk. Dat laatste komt omdat de schubben erg gemakkelijk loslaten. Zodoende ziet de vis er wat ‘schurftig’ uit.
 

Niet gericht bevist

 
De schurftvis wordt maximaal ongeveer acht jaar oud en zo’n 25 centimeter lang. Het geringe formaat en de enigszins beperkte aantallen waarin deze soort voorkomt, maken dat hij voor de commerciële visserij geen waarde heeft. Bij garnalenvissers komt hij als bijvangst wel met enige regelmaat aan boord. Dit vanwege het feit dat de schurftvis zand- en slibbodems als habitat heeft.

Hij leeft vooral op dieptes tussen 10 en 60 meter, maar er zijn ook exemplaren aangetroffen tot zelfs 400 meter diep.
 

Echte jager

 
Ondanks zijn bescheiden formaat is de schurftvis een echte jager. Op de stompe kop zit een grote bek met daarin krachtige kaken en tanden. Hij gaat vooral overdag op jacht, waarbij hij een tactiek hanteert die afwijkt van veel andere platvissen. Waar die meestal in het zand in een hinderlaag liggen te wachten op een prooi, benadert de schurftvis de ongewervelden en kleine bodemvissen die op zijn menu staan juist actief. Dat doet hij heel stiekem en behoedzaam, om vervolgens van dichtbij met wijdgeopende bek toe te slaan.
 

Verfijnd vissen

 
Sportvissers vangen de schurftvis zelden, maar er zijn wel enkele spaarzame gevallen van bijvangst bekend tijdens het kust- of strandvissen. Het aas was dan een zager of zeepier op een reguliere onderlijnmontage. Zou je echter een veel kleiner stuk aas en een bijpassend formaat haak gebruiken – bijvoorbeeld een slikzager gevist op een haak maat 10 of nog kleiner – dan maak je waarschijnlijk
al iets meer kans op een ontmoeting met de schurftvis.

Foto's gezocht

 
Sportvisserij Nederland is nog op zoek naar foto’s van de schurftvis zodat de VISsenscanner hem ook kan herkennen. Heb jij foto’s? Mail ze dan naar info@mijnvismaat.nl
Gerelateerde berichten
20 okt 2022 De sneep - een nieuwe neus (bijvangst) 2873 Sneep is een inheemse vis die stromend water van goede kwaliteit nodig heeft. In Nederland is hij vrij zeldzaam. De soort met het bijzondere neusje beperkt zich vooral tot het stroomgebied van de Maas in Limburg. Toch lijkt daar langzaam verandering in te komen: onlangs werden aan de IJssel meerdere exemplaren gevangen. 07 sep 2022 Bijvangst: camouflagekoning 1945 De griet is een wat minder bekende platvis. Toch komt deze goed gecamoufleerde soort algemeen voor langs de Nederlandse kust. De kleintjes vind je dichtbij het strand, de grotere exemplaren bij de zandbanken verder op zee. 17 aug 2022 Bijvangst: slakdolf 1666 De kans dat een slakdolf zich aan je aas vergrijpt is klein, maar áls het gebeurt sta je wel even raar te kijken. Deze bijzondere zeevissoort lijkt namelijk een beetje op een uit de kluiten gewassen kikkervisje. 08 sep 2020 Wist je dat: visdief 3456 De visdief (Sterna hirundo) heeft zijn naam niet bepaald mee. Deze elegante vogel steelt namelijk niet, maar vangt zijn vis op volstrekt eerlijke wijze. Zie je ergens visdiefjes duiken, dan weet je dat daar vis zwemt. 21 jul 2020 Onderzoek uitgelicht - platvis in de polder 3740 De maatregel om niet meer op aal te vissen (en gevangen aal terug te zetten) leverde met name hengelsportverenigingen in Zeeland ledenverlies op. In 2010 startte Sportvisserij Nederland daarom een onderzoek naar alternatieve sportvissoorten in brakke wateren. Het project Platvis in de Polder moet het visplezier terugbrengen en sportvissers weer de kans bieden een visje mee te nemen voor eigen consumptie.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.