Nieuwe aanpak internationale vliegvis-toernooien vanaf 2024

3321
16 feb 2023

Sportvisserij Nederland en de VNV-Wedstrijdcommissie gaan het selectiebeleid voor de EK- en WK-Teams professionaliseren. Daarnaast worden ook andere aanvullende maatregelen getroffen om de teamresultaten van de vliegvissers op een langere termijn structureel naar een hoger niveau te tillen.

Vanaf 2024 zal de focus van het selectiebeleid liggen op de specifieke kwaliteiten van deelnemers, gekoppeld aan het watertype en de omstandigheden van een betreffend toernooi. Daarmee vormen NK resultaten niet langer de basis voor een EK- of WK-selectie.

Naar een hoger niveau

Daarnaast worden, om de teamresultaten op de langere termijn structureel op een hoge niveau te brengen, de volgende aanvullende maatregelen genomen.
  • Voormalig wereldkampioen René Koops is door Sportvisserij Nederland aangewezen als bondscoach voor alle internationale teams. In deze hoedanigheid is René verantwoordelijk voor het samenstellen van deze teams.
  • Gestreefd wordt naar een brede groep deelnemers (zowel dames als heren) die door middel van trainingsstages klaargestoomd worden voor de omstandigheden die op een betreffend toernooi verwacht worden.
  • Sportvisserij Nederland stelt jaarlijks een substantiële financiële bijdrage beschikbaar om deze trainings- en opleidingsstages mogelijk te maken. Daarnaast mogen de teams gebruik gaan maken van de zespersoons busjes van Sportvisserij Nederland (mits op dat moment beschikbaar).
  • De VNV stelt ook een jaarlijkse bijdrage ter beschikking uit de ‘wedstrijdkas’ om het algehele niveau naar een hoger plan te tillen.


Team-deelname

Om in aanmerking te komen voor één van de vier teams worden de volgende eisen gesteld:
  • Deelname aan het NK-vliegvissen verplicht.
  • Het teamresultaat staat voorop; goede vliegvissers die geen teamspelers blijken te zijn zullen niet geselecteerd worden.
  • Vliegvissers die de bondscoach kunnen overtuigen dat ze een meerwaarde kunnen zijn voor een bepaald team, mogen mee gaan lopen in het trainingsprogramma.
  • Van vrijblijvendheid is geen sprake. Deelnemers aan het trainingsprogramma worden beschouwd als een ‘uithangbord’ voor de vliegvisserij en kunnen gevraagd worden om als tegenprestatie wederdiensten te verlenen aan de VNV. Denk hierbij aan hand- en spandiensten verlenen tijdens het NK en tijdens beurzen en clinics. Ook het verzorgen van content in (social)media behoort tot de mogelijkheden.
  • Deelnemers aan het trainingsprogramma en toernooien dienen, ondanks de ter beschikking gestelde financiële middelen, rekening te houden met een aanzienlijke eigen bijdrage.
  • De top-3 van een NK heeft sowieso recht op deelname in het EK-team, mits ze zich aan de gestelde teamregels willen confirmeren.

Meer informatie

Voor informatie over deelname aan het NK-vliegvissen en vragen over internationale wedstrijden kan men zich richten tot wedstrijden@vnv.nu

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.