Vuurdoop - Voorslag knooptool

2004
08 mrt 2023

Voor veel sportvissers blijft het consequent leggen van een goede verbindingsknoop tussen een dunne, soepele gevlochten hoofdlijn en een dikkere, stugge nylon of fluorocarbon leader een uitdaging. De Daiwa Sokkou Knot Tool is ontworpen dit gemakkelijker te maken en keer op keer perfect uit te voeren.

Het gepriegel wil in alle rust aan de keukentafel vaak wel lukken. Soms ben je echter genoodzaakt om ook aan de waterkant een voorslag aan de gevlochten hoofdlijn te verbinden. Hier zijn de ‘knoop-omstandigheden’ vaak minder ideaal, met bijvoorbeeld stevige wind, regen of weinig licht. Of wat dacht je van azende vis voor je voeten? Met trillende handen van de adrenaline is het lastig om de rust te bewaren en een in theorie makkelijke knoop netjes te leggen. Knooptools kunnen hierbij een helpende hand bieden.

Do-It-Yourself

Met alleen woorden is het nagenoeg onmogelijk om stap voor stap de werkwijze van de Sokkou knooptool te beschrijven. Hierbij toch een poging om een en ander samen te vatten: een lus van parallel liggende nylon en gevlochten lijn twist je om het buisje van de tool, waarna je de losliggende lijn middels een intern haakje door de lus haalt. Gelukkig biedt de achterkant van de verpakking heldere stap-voorstap illustraties. Is dat nog niet duidelijk genoeg? Dan vind je op YouTube video’s waarmee het zeker moet lukken.

Seaguar knoop

Let goed op, want er zijn diverse typen knooptools verkrijgbaar. Zo zijn er onder meer apparaatjes voor het bevestigen van de haak, het maken van lusjes en speciale uitvoeringen voor voorslagverbindingen. Sommige tools kosten maarliefst het tienvoudige – die zijn bedoeld voor ingewikkelde voorslagknopen voor extreem sterke zeevissen. In de regel is een knooptool ontworpen voor het leggen van een specifieke verbindingsknoop, in het geval van de Daiwa Sokkou tool de zogenaamde seaguar knoop. Deze verbinding is voor 99 procent van de Nederlandse sportvissers sterk genoeg als voorslagknoop.

Doe mee en win!

Abonnees maken kans op één van de vijf Sokkou Knot Tool weggeefexemplaren die we verloten. Meedoen? Stuur dan vóór 22 maart een e-mail naar Hét VISblad o.v.v. ‘Knooptool’ + je naam en adres. De winnaars maken we bekend via Facebook.


Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.