Nieuwe Commissie Wedstrijdleiding voor kustvissen

1508
07 apr 2023

Sportvisserij Nederland heeft Gilles Traas, Ed van Zanten en Martin van der Drift bereid gevonden om als de Commissie Wedstrijdleiding vanaf dit jaar het wedstrijdprogramma aan de kust te plannen, organiseren en uitvoeren. Dit om de wedstrijdvisserij aan de kust te verbeteren en verder te professionaliseren.

In 2023 organiseert Sportvisserij Nederland verschillende wedstrijden en competities aan de Nederlandse kust. Daar kan iedereen die lid is van een bij Sportvisserij Nederland aangesloten vereniging aan meedoen; zowel individueel, als duo of als team. De inzet van de Commissie Wedstrijdleiding is om een professionele wedstrijdorganisatie neer te zetten waarbij zowel de toppers als de minder ervaren zeevissers zich thuis voelen. Het naar een hoger plan tillen van de kustviswedstrijden is belangrijk vanwege twee redenen. Een goede wedstrijdorganisatie op nationaal niveau is een belangrijke pijler onder het behalen van medailles bij internationale wedstrijden. Ten tweede wil Sportvisserij Nederland zoveel mogelijk kustvissers laten kennismaken met het wedstrijdvissen. Dit zodat zij de opgedane ervaringen kunnen gebruiken bij het recreatief vissen, daarbij meer succes hebben en er zo misschien ook wel een liefde voor het wedstrijdvissen ontstaat.

Sportvisser Centraal

“De sportvisser staat centraal in de nieuwe opzet”, zegt Gilles Traas. “Uit eigen ervaring weten we wat een visser nodig heeft om optimaal te kunnen presteren. Bij alle wedstrijden proberen we als organisatie dusdanige omstandigheden te creëren dat hier ruimte voor is. Niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk: zo streven we naar een onderlinge afstand van 20 meter op het strand.” Sporten in de openbare ruimte vraagt ook om afstemming met andere recreanten. Daarom maakt de commissie afspraken met medegebruikers van het strand zoals kitesurfers, zwemmers of SUP’ers. Traas: “Je kunt nooit 100% voorkomen dat een van hen je stek passeert, maar we doen wel ons stinkende best om dit zoveel mogelijk uit te sluiten. Daarom steken we samen met de lokale hengelsportverenigingen veel tijd in een goede voorbereiding en dito communicatie. Alles om de omstandigheden voor de deelnemers zo optimaal mogelijk te maken.” 

Iedereen welkom

Ook de andere twee commissieleden kijken reikhalzend uit naar het nieuwe seizoen. “Als de organisatie staat als een huis, dan kunnen de sportvissers zich bezighouden met vissen – dat is toch waarom je op het strand staat!”, zegt Martin van der Drift. “Doordat de deelnemers van elkaar leren, grote geheimen bestaan niet, gaat
het niveau omhoog en maak je de volgende wedstrijd sneller de juiste keuzes om vis te vangen. Het enthousiasme van een sportvisser als een grote platvis het strand op komt geeft mij iedere keer weer een kick.” En het hoeft soms niet eens een grote vis te zijn, vult Ed van Zanten aan. “In een wedstrijd kan één vis meer of minder een groot verschil in de einduitslag betekenen. Een grote vent kan dan dolgelukkig zijn met de vangst van een klein botje!” Om aansluiting te houden met de internationale wedstrijdvisserij zijn de reglementen vergelijkbaar met die in het reglement van de internationale FIPS-Mer wedstrijdorganisatie. Van Zanten: “We hebben gekozen voor een professionele, maar tegelijkertijd laagdrempelige aanpak. Iedereen is welkom op het strand en we hopen met name dat ook meer dames en jeugd mee gaan doen aan wedstrijden.”

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.