Nieuw Nederlands record houting (video)

4219
02 nov 2023

Met een houting van 57 cm heeft Kevin de Peuter begin oktober het BNRZ-record (Beet Nederlandse Recordlijst Zoetwatervissen) voor deze soort met maar liefst twee centimeter verbeterd.

Kevin ving zijn houting op het Haringvliet aan een shad. Deze ‘vis met vlezige neus’ was een welkome verrassing voor hem. Het is toch niet helemaal toevallig dat hij een houting op groot water ving. Op grote goed met elkaar verbonden wateren zoals de IJssel, de Vecht, het IJssel-, en Markermeer nemen de vangstmeldingen van Houting de laatste tien jaar flink toe.

Soorten samengevoegd

Genetisch onderzoek heeft aangetoond dat het onderscheid tussen de ‘uitgestorven’ Noordzee-houting (Coregonus oxyrinchus) en grote marene (Coregonus lavaretus) onterecht was, het betreft dezelfde soort. Daarom maakt de BNRZ-commissie geen onderscheid tussen beide soorten en schaart de records onder ‘houting’.

Nog groter?

Met 57 cm staat het record al scherp, maar het is zeker mogelijk om een nóg groter exemplaar te vangen. Met onderzoeken zijn er namelijk al grotere gevangen en de maximale maat van de houting staat op 61 cm. Vang jij een nog grotere houting dan die van Kevin? Maak dan goede foto's met een geschikt meetlint en meld je vangst via www.bnrz.nl.

Goed meten voor een record

In deze 'how to' video wordt uitgelegd wat de juiste en correcte manier is om je vangst te meten. In deze 'meet-video' laten we je alle do's & dont's zien, inclusief duidelijke uitleg. Zo meet je voortaan altijd op de juiste manier je vissen.Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.