VISlessen zijn populair bij jeugd

2315
24 jan 2024

Jos Mol is VISmeester en geeft al vier jaar zowel theorie- als praktijkles over vissen op basisscholen. Daarvoor liep hij als VIScoach drie jaar mee met een andere VISmeester. Jos is de enige VISmeester in de regio rond Steenwijk. 'Eerlijk gezegd hoop ik dat er iemand bij komt, want met één VISmeester in het gebied is de spoeling erg dun.'

Tekst: Don van der Veen, Steenwijker Courant.

Voorheen gaf Jos ook wel les in Meppel en Zwolle. “Maar dat was geen doen”, zegt hij. “Daar hadden ze nauwelijks VIScoaches om me te ondersteunen. Gelukkig is dat bij Hengelsportvereniging Steenwijk een heel ander verhaal. Wij hebben per keer wel zo’n twaalf tot vijftien coaches langs de waterkant. Dat is ook nodig hoor, want alleen kan ik het niet.” Jos bezoekt binnenkort weer scholen om de lessen aan te bieden. “Daar moet ik nog mee beginnen. Vorig jaar had ik negen scholen en de eerste aanmeldingen zijn al binnen.”

Opruimen van zwerfafval

“Ik neem ook handschoenen en grijpertjes mee”, vervolgt Jos. “Als kinderen even wat anders willen, laat ik ze zwerfvuil opruimen. Daarmee oogsten ze applaus vanuit de buurt en dan zie je ze groeien. Op school vertel ik ’s morgens al hoe belangrijk het is om zorg te schenken aan ons milieu. Voordat er echt wordt gevist is er eerst twee uur theorieles op school, waarbij de kinderen ook met kunststofvissen leren hoe ze goed kunnen onthaken. Ook krijgen een werkboek over van alles wat ze aan de waterkant kunnen aantreffen: vissen, planten en waterdieren.”

Toename jeugdleden

De enthousiaste omgang met kinderen heeft Hengelsportvereniging Steenwijk geen windeieren gelegd. “Mede door het geven van les over vissen op basisscholen hebben we nu 160 jeugdleden. Kinderen tot veertien jaar krijgen gratis een jeugdvisvergunning en het Stekkie Magazine, dat vier keer per jaar verschijnt. De vereniging is ook al met kinderen uit Oekraïne aan het vissen geweest, dat is wat ons betreft ook zeker voor herhaling vatbaar.” HSV Steenwijk is met 2600 leden de grootste sportclub van Steenwijkerland. “Wij hebben als vereniging ook leden uit Polen en Oekraïne”, zegt Jos. “Hartstikke mooi toch?”

Klik hier of op de onderstaande afbeelding om het volledige artikel uit de Steenwijker Courant te lezen (pdf-bestand). Foto: Sieb van der Laan.

Wil je ook VISmeester worden? Lees dan dit nieuwsbericht en geef je op voor één de aankomende cursussen VIScoach en VISmeester.
Meer weten over VISlessen? Kijk op Vissenschool.nl.Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.