Meld de eerste haaivangst van 2024

1472
03 apr 2024

Sportvisserij Nederland onderzoekt al jaren de haaien in de Noordzee en is in die tijd veel te weten gekomen over deze bijzondere vissen. Het lijkt erop dat de haaien steeds vroeger in het voorjaar de Nederlandse kustwateren bezoeken en steeds later in het najaar weer vertrekken. Om dit zeker te weten hebben we de hulp van sportvissers nodig. Vang jij dit voorjaar een haai? Of wellicht zelfs de eerste? Meld hem dan en maak kans op een mooie beloning.

Sportvisserij Nederland pleit voor een terugzetplicht – voor beroep en sport – van alle haaisoorten als onderdeel van het haaienactieplan, maar om soorten daadwerkelijk te kunnen beschermen is goede data van groot belang. Sportvissers helpen mee om die gegevens te verzamelen. Een mooi voorbeeld van ‘citizen science’. Vanuit Engeland kregen we al signalen dat de eerste haaien in het Kanaal zijn gearriveerd. Dan is het vaak een kwestie van weken voordat ze in Nederlands kustgebied arriveren.


Een kleine gevlekte gladde haai. Geboren in Nederlands Kustgebied.


Meld jouw haai

Vang je een gevlekte gladde haai of ruwe haai? Meld hem dan via dit e-mail adres.

Wat hebben we nodig:
  • goede foto’s (ook van de onderkant voor geslachtsbepaling)
  • lengte van de haai
  • vangstlocatie omschrijving
  • e-mail adres en telefoonnummer van de vanger

Uiteraard zet je de haai na de vangst weer vlug terug. Ben jij de eerste? Dan maak je kans op een mooie beloning en een vermelding in Hét VISblad.

Sharkatag 2024: schrijf je nu in

In samenwerking met Sportvisserij Nederland organiseert De Nederlandse Charterboot Vereniging op 17 (VIP dag), 18 en 19 juli Sharkatag 2024. Dit evenement richt zich vooral op de grootse en de kleinste – de pups – haaien omdat hiervan nog belangrijke informatie ontbreekt voor het onderzoek. Als sportvisser kun jij 18 of 19 juli opstappen aan boord van een van de charterboten. Zo maak je kans op het vangen van een prachtige haai en help je tegelijkertijd mee aan het onderzoek naar deze mooie vissen. Aanmelden kan rechtstreeks via de schippers die vanuit Neeltje Jans (Zeeland) varen. Voor de nog beschikbare plaatsen kijk je op DNCV.nl


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.