Vliegvissen - 9 tips herfstroofblei aan de vlieg

16 okt 2015

Het vissen op roofblei staat voor veel vliegvissers synoniem aan de zomermaanden. Toch is het zeker zo interessant om in de herfst gericht op Aspius aspius te vissen. René van Heezik geeft je in dit artikel tips hoe je de roofblei nu het beste aan de vlieg kunt pakken.

Voor het vissen op roofblei kies ik voor een 9,5 voet (2.85 meter) hengel AFTMA 6 of 7. Deze lengte is ideaal aangezien je soms vrij diep in het water staat bij het wadend vissen. Op een degelijke reel spoel ik een slick shooter 25-ponds nylon hoofdlijn van 50/00 diameter. Daaraan bevestig ik vervolgens een zogenaamde shooting head van 10.2 meter lengte. Die kun je in een handomdraai wisselen, zodat ik altijd vier verschillende typen shooting heads bij me heb: een drijvende om met poppers te vissen, een intermediate lijn en twee zinklijnen in 3 en 6 (respectievelijk een zinksnelheid van 3 en 6 inch per seconde). Zo kun je in bijna alle situaties wel uit de voeten. Tenslotte bevestig ik een leader van 1,5 of 2,5 tot wel 4 meter lengte. De 1,5 meter lange leader combineer ik met een zinklijn, de 2,5 tot 4 meter lange leader gebruik ik als ik met een drijvende lijn vis. Dit omdat de roofblei een schuwe vissoort is die zou kunnen schrikken van een goed zichtbare vliegenlijn die op het water drijft.

Klik hier voor het hele artikel (PDF).

--> meer vliegvissen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.