Karpervissen - winterkarperen doe je zo!

21 jan 2016

Waar karpervissers vroeger vaak een winterstop hielden, wordt er tegenwoordig meestal het hele jaar door gevist. Met de zachte winters van de laatste jaren is de karper immers ook in de wintermaanden – langdurige of strenge vorst uitgezonderd – goed vangbaar. Voor alle ijsvrije winterdagen geeft redacteur Robert de Wilt je deze maand een reeks nuttige winterkarpertips.

In de winter zweer ik bij PVA-zakjes die ik vul met wat gebroken en verkruimelde boilies. Aangezien ik korte sessies van 2 tot 2,5 uur vis, wil ik de vis snel en exact naar mijn aas leiden. Daarom voer ik ook hooguit één handje gebroken boilies bij. Anders heeft de karper in die twee uur niet voldoende tijd om alles weg te vreten en bij mijn rig te eindigen. Kies voor een PVA ‘funnelweb’ met een zo fijn mogelijke ‘mesh’ – bijvoorbeeld de ‘4 season funnelweb’ van Korda. Bij lage watertemperaturen duurt het immers langer voordat PVA oplost. Prik de haakpunt slechts dunnetjes door de kous heen, zodat je haak onder water snel vrij komt te liggen. Daarbij prik ik ook altijd een PVA-foampje op de haak, zodat de punt daarvan schoon blijft. Komt dit foampje boven drijven, dan voer ik vanaf de brug een handje gebroken boilies bij. Doe dit zo dat er geen voer op of naast de lijn of montage komt. Voer juist ‘achter’ je aas – oftewel in het verlengde van je onderlijn – zodat de vis niet schrikt van je lijn.

Klik hier voor het hele artikel (PDF)

--> meer karpervissen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide