Karpervissen - Lage Vaart gooit hoge ogen

20 aug 2009

De Lage Vaart in Almere is begin september het toneel voor de verzamelde wedstrijdvisserij. Brasem en voorn zullen dan de boventoon voeren, maar vergis je niet: hier zwemt ook veel karper. Tijdens het WK zal de vangst van zo’n krachtpatser lang niet iedereen gegund zijn, maar als je er gericht op vist kun je fantastische vangsten boeken.

Jos Holla van het Almeerse HSV Ons Genoegen is karpervisser en goed bekend met de Lage Vaart. In dit artikel vertelt hij je de ins en outs van het karpervissen op de Lage Vaart. Hieronder vind je nog wat extra tips voor een geslaagde karpersessie aan dit water.

In plaats van je hengels standaard naar de overkant van het kanaal te laten wijzen, kun je er ook voor kiezen om de karpers op te vangen die de kanaaloevers afstruinen op zoek naar voedsel. Laat je karperstokken schuin in het verlengde van de oever wijzen, waarbij je een hengel strak tegen de oever aanlegt en met de ander het talud bevist. Zo mik je op verschillende dieptes en is de kans groter dat de vis je aas vindt.

Je kan natuurlijk statisch een voerplek bevissen en zo karper vangen, maar penvissen is ook een mooie en actieve manier om vis op de kant te krijgen. Een goede aanpak is om een paar voerplekjes (van maïs, hennep, pellets, verkruimelde boilies, je kan het zo gek niet verzinnen) te maken die je om de beurt afvist. Mogelijke interessante stekken vind je langs de beschoeiing, rond obstakels in het water (bruggen, meerpalen, etc.) of op plekken waar de Lage Vaart kruist met andere waterwegen.

 
Een voer- en aassoort die relatief weinig wordt gebruikt door karpervissers zijn kidneybonen. De karper zal ze na twee dagen voeren (per keer één tot twee kilo) zeker waarderen en de bonen zijn redelijk 'brasembestendig'. Laat de kidneybonen een dag weken en kook ze een half uur voordat je ze gebruikt. Je kan deze bonen zowel op de haak als op de hair vissen (twee tot drie stuks).

In plaats van je lijnen na het inwerpen strak te draaien, kun je ze ook juist slap laten liggen. De vis die op en rond je voerplek rondscharrelt, zal zo niet schrikken van een strakgespannen lijn waar hij mogelijk tegenaan zwemt. Dit vissen met slappe lijnen kan prima in de Lage Vaart vanwege de geringe scheepvaart en de weinige obstakels in het water. Veel succes en kromme hengels toegewenst aan de Lage Vaart.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.